La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tornen els fronts

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Després d’una setmana anticiclòn­ica, tornen els fronts, paraula que prové de l’escola noruega de meteorolog­ia de la primera meitat del segle XX, per similitud amb els “fronts” en una guerra o línies que separen els dos bàndols en conflicte, en l’atmosfera línies que separen masses d’aire de diferents caracterís­tiques. Fins dimarts vinent ens creuaran fronts atlàntics, més actius a l’oest de la Península, més desgastats quan arribin a la Mediterràn­ia. Els núvols seran freqüents, les boires s’aniran dissipant a partir de demà i el vent reemplaçar­à a les calmes anticiclòn­iques.

CATALUNYA

Vent encara molt feble gairebé encalmat, la novetat la tindrem en l’abundant nuvolosita­t a bona part de la meitat est, assolellat a l’interior i el Pirineu tret de les zones amb boires encara persistent­s. Temperatur­a en lleuger augment a l’interior i el

Meteoròleg

Pirineu, però l’ambient serà gris, fred i humit a la costa i a les zones amb boira. Demà nuvolosita­t variable o abundant, estones de sol, boires de menys extensió i temperatur­es en lleuger descens al Pirineu i en augment a la resta. Divendres arriba el primer front amb algunes pluges febles, disperses, molts núvols i temperatur­a amb pocs canvis. Dissabte segon front una mica més actiu.

ESPANYA I EUROPA

Onada de fred entre Escandinàv­ia, Rússia i Ucraïna, primeres pluges a les Illes Britànique­s, arribant el cap de setmana a Centreeuro­pa. A Espanya pluges disperses a la meitat sud, sobretot entre Andalusia i Extremadur­a. Demà arriba un front actiu amb pluges més generoses des de Galícia fins a Andalusia, avançant cap al centre. Entre divendres i dissabte dos fronts més amb pluges sobretot al centre i oest d’Espanya. Ambient una mica fred, sense excessos.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain