La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Hi ha prou terceres dosis per a tothom”

Carmen Cabezas Secretària de Salut Pública de la Generalita­t

- O N T R O I STA JOSOP CORBOLLA

Un milió i mig de persones ja han rebut la tercera dosi de vacuna de la covid a Catalunya, cosa que representa aproximada­ment un 26% de la població vacunada amb pauta completa que ha de rebre la dosi de reforç. El ritme de vacunació s’ha accelerat des de principis de desembre i ha augmentat de 33.989 terceres dosis diàries la setmana del 29 de novembre al 5 de desembre a 54.274 la del 13 al 19 de desembre. Però encara hi ha gairebé quatre milions i mig de persones a Catalunya que esperen rebre la dosi de reforç, i la majoria d’elles encara no tenen opció de demanar cita per vacunar-se. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departamen­t de Salut, defensa l’estratègia de vacunació a Catalunya en un moment en què l’expansió de la variant òmicron apressa a accelerar l’administra­ció de terceres dosis.

Hi ha la sensació que les terceres dosis arriben tard, quan ja tenim l’òmicron a sobre. Per què no es va començar abans?

La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, en què acordem l’estratègia de vacunació de totes les comunitats, va aprovar dijous ampliar la vacunació amb terceres dosis a persones vacunades amb AstraZenec­a i als grups d’edat de 40 a 59 anys. Anteriorme­nt estava oberta per als més grans de 60. Així doncs, es va prendre aquesta decisió el 16 de desembre, ens hem organitzat de seguida per oferir terceres dosis a aquests col·lectius. El dilluns 19 hem començat amb AstraZenec­a i el dimarts 20 amb el grup de 55 a 59 anys. Demà [per avui] obrirem el de 50 a 54.

Per què no s’està vacunant més de pressa?

Hem organitzat la vacunació de manera que les persones que tenen un risc més alt de patir complicaci­ons greus si contreuen la infecció puguin rebre les terceres dosis abans que persones que tenen un risc més baix. Per això es va començar la vacunació de terceres dosis pels grups de més edat. Comprenem que hi hagi persones més joves que vulguin rebre aviat la tercera dosi, i ens sembla molt positiu, però volem evitar que algunes persones vulnerable­s hagin d’endarrerir la tercera dosi perquè altres que són menys vulnerable­s passin abans. Per això anem pas a pas. tan de pressa com podem, però de manera organitzad­a.

Hi ha prou dosis?

Sí, hi ha prou dosis per a tothom. En aquest moment majoritàri­ament són dosis de Moderna. Com sap, els països de la Unió Europea han fet una compra centralitz­ada de vacunes i Catalunya rep les vacunes a través del ministeri. No hem tingut cap problema de proveïment amb el nombre de dosis.

Llavors, falta personal d’infermeria per accelerar la vacunació?

No, no falta personal. El sistema està preparat per vacunar. Estem obrint nous grups de vacunació constantme­nt. Els pròxims dies també obrirem el de 40 a 49 anys. Encara no li puc donar una data, però serà molt aviat.

Quan s’obriran les terceres

Estratègia flexible “Tenim capacitat d’ampliar l’oferta si s’apunta més gent per vacunar-se”

dosis als de menys de 40? L’ECDC [Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties] les recomana a tots els més grans de 18 anys.

Aquesta és una qüestió que encara no s’ha abordat a la Ponència de Vacunes del ministeri, que es reuneix els dimecres.

Una vegada ho proposi la Ponència de Vacunes i ho aprovi la Comissió de Salut Pública, podrem oferir terceres dosis també als de menys de 40.

S’ha plantejat demanar més vacunes al ministeri per accelerar les terceres dosis?

És que no tenim un problema de falta de dosis, com li deia, i tampoc de falta de capacitat per posar vacunes. Aquest matí teníem 160.000 forats lliures per vacunar fins al 31 de desembre i 400.000 fins al 31 de gener. Si s’hi apunta més gent, els ampliarem. tenim capacitat d’adequar l’oferta a la demanda. Però un problema amb què ens estem trobant, i que ens preocupa, és que hi ha persones que prefereixe­n no vacunar-se fins després de Nadal per temor de trobar-se malament l’endemà, i corren el risc de contagiar-se mentre esperen a vacunar-se. ●

 ?? Bru el· / AC· ??
Bru el· / AC·

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain