La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els pediatres i el comitè científic demanen d’equipar les aules amb mesuradors de CO 2

-

La Societat Catalana de Pediatria i el comitè científic d’experts que assessora el Govern han coincidit a assenyalar la necessitat d’incorporar mesuradors de diòxid de carboni (CO ) a les aules per regular-ne el grau de ventilació. Aquesta és una de les mesures de prevenció importants per lluitar contra la pandèmia. Per al comitè, el control de qualitat de l’aire també s’ha d’estendre als campus per protegir els universita­ris.

Perquè el contagi per covid és, segons alguns estudis, 20 vegades més probable en interiors que no pas en exteriors, a causa

de la inhalació d’aerosols de la persona infectada, que pot ser asimptomàt­ica. Els mesuradors de CO avaluen si l’espai és potencialm­ent infecciós a causa de la qualitat de l’aire. A l’hivern la renovació s’ha de fer, com a l’estiu, per ventilació.

Per aquesta raó els pediatres aconsellen que les escoles programin, a la tornada de les vacances, com més activitats millor a l’aire lliure. Per la societat pediàtrica no cal plantejar-se un retard en la tornada a les aules, com ha acordat Portugal, per evitar la propagació del virus després de les trobades familiars. En aquest sentit, el comunicat recorda el “gran impacte” que té l’aïllament social en la salut física i emocional dels nens i adolescent­s, quan aquests no són focus de propagació ni experiment­en els efectes de la malaltia com els adults.

Però el col·lectiu de nens no té capacitat de decisió o d’argumentac­ió davant decisions d’aquesta mena, per la qual cosa la junta argüeix que abans s’haurien de prendre mesures restrictiv­es per als adults i obrir la vacunació per a tothom sense limitació de franges d’edat.

Finalment proposen d’evitar els confinamen­ts d’alumnes, estiguin vacunats o no, quan hi hagi un positiu a classe, com estableixe­n les noves instruccio­ns per a les escoles a la tornada de les vacances. Proposen de fer tests d’antígens ràpids al mateix centre dues vegades a la setmana i mantenir la presencial­itat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain