La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com es pot certificar que s’ha passat la covid

- D E CA RA A 4 I AT5 E S I 4AC 6 7 E S /

Si passo la infecció gairebé sense s"mptomes# p$c fer%&o constar per obtenir la bai'a laboral o el certificat (e rec$peració) tant si es passa la covid gairebé sense símptomes com de manera greu, perquè consti, hi ha d’haver un diagnòstic mèdic i han de fer-vos una PCR o un test ràpid d’antígens (tAR) i pujar el resultat a la xarxa sanitària. El test, encara que es faci al CAP, no serà vàlid per obtenir el certificat de recuperaci­ó de la covid, que permet viatjar o l’accés a restaurant­s com el certificat vacunal. Per a això, la Unió Europea només va validar la PCR. Però amb el tAR, constarà el vostre cas a les dades oficials, podreu tramitar la baixa...

*er +iat-ar no és ig$al $n TAR /$e la *CR)

No. Atesa l’expansió de la variant òmicron, molts països demanen una PCR feta les 72 hores prèvies, no n’hi ha prou amb un test, encara que abans sí que valgués en molts casos. Ara hi ha països que fins i tot exigeixen la PCR a qui tingui certificat vacunal o de recuperaci­ó de la covid.

*$c fer%me la pro+a en $n laboratori pri+at)

Si aneu a un laboratori d’anàlisis acreditat, us faran una PCR o un tAR i el resultat, sigui negatiu o positiu, es puja a la xarxa de l’administra­ció i és oficial. La PCR servirà per al certificat covid, el test no. El resultat de la prova es pot donar en un document en paper o digital que, en alguns casos (com els de turistes), encara que sigui un tAR, us pot servir per al passi covid. Però als laboratori­s i a les farmàcies on fan tests hi ha d’anar a fer-se proves qui no tingui símptomes d’infecció (febre, mocs, mal de cap i cansament...). Si en teniu, heu d’anar al CAP.

0$è passa si m1infecto per2 soc asimptomàt­ic) Passareu la covid sense adonar-vos-en, però no constarà enlloc el vostre cas com a dada oficial, llevat que us feu una PCR casualment. Sense símptomes és probable que no doneu positiu en un test d’antígens.

*$c acre(itar /$e &e pas% sat la co+i( amb $n test serol2gic)

Si es fa en un laboratori (també se’n venen a les farmàcies) aquest tipus de test, el que utilitza de mostra una gota de sang i mesura si es tenen anticossos, si s’ha passat la covid, us donaran un document amb els resultats, que podeu fer servir en casos privats (si el voleu ensenyar per obtenir una feina, per exemple, tot i que no us el poden exigir), però aquest test no s’ha previst com a oficial ni tampoc per obtenir el certificat covid europeu.

Si no es fan tests a contac% tes# com sabré si m1&e infec% tat)

Si teniu símptomes d’infecció, heu d’anar al CAP. Si no en teniu cap, encara que cregueu que us n’heu pogut infectar o que sigueu contacte estret d’un positiu, és molt probable que en un centre sanitari de Madrid o Catalunya, per exemple, no us facin la prova, ja que amb l’epidèmia a l’alça se centren en qui té símptomes. Si voleu, us podeu fer una prova en un laboratori o un tAR dels que venen les farmàcies per veure si dona positiu, però sempre pensant que encara que el test doni negatiu, podríeu estar infectat.

*$c p$-ar -o res$ltats (1$na pro+a a la 'ar'a oficial en $n 3eb o $na app)

Els únics resultats oficials són els que fan els centres sanitaris, els laboratori­s acreditats –que els comuniquen a la Conselleri­a de Salut– o els de les farmàcies, quan se’ls autoritza a pujar el resultat a la xarxa de dades de la conselleri­a. No hi ha cap app ni web on un ciutadà pugui pujar resultats d’una prova que s’hagi fet.

Si &e passat la co+i(# m1&e (e +ac$nar) 0$an)

Si teniu la covid, ha d’acabar l’aïllament (tampoc no es pot trencar la quarantena per anar a vacunar-vos). Si esteu infectat sense saber-ho i us vacuneu, no passa res, no té més efectes de l’habitual. Si heu passat la covid, es recomana posarse la injecció igualment. Es pot fer un mes després de la infecció. Si es va patir fa menys de sis mesos, se’n posa només una dosi. Si us infecteu entre la primera i la segona dosi de la vacuna, us podeu posar la segona dosi un mes després de passar la infecció. Marta Ricart

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain