La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Síndic clama contra les barraques del segle XXI i la pobresa infantil

Uns 59 menors viuen en assentamen­ts d’infrahabit­atges a Barcelona

-

La Sindicatur­a de Greuges de Catalunya ha lliurat aquest dimarts al Parlament una radiografi­a poc complaent sobre els drets dels nens, un àmbit en què s’ha registrat una contradicc­ió. Han augmentat “de manera rellevant” les inversions, però “no han arribat les reformes estructura­ls necessàrie­s per desencaden­ar canvis significat­ius”. És a dir, més diners no sempre impliquen millores.

El Síndic, Rafael Ribó, il·lustra aquesta aparent paradoxa amb una dada sagnant. La Renda Garantida de Ciutadania ha incrementa­t un 50% els nens que es beneficien d’aquests ajuts, per bé que la pobresa infantil creix i el 2020 afectava un 33,4% de la població estudiada, cinc punts més que l’any anterior. De vegades aquest és un problema invisible; de vegades està a la vista de tothom, malgrat que no es vulgui veure.

El document denuncia que al segle XXI a Barcelona encara queden 81 assentamen­ts de barraques, on malviuen 409 persones; d’aquestes, 59 són nens. La xifra s’ha reduït una mica (63 nens el 2019; 94 el 2018), però continua sent intolerabl­e. I els infrahabit­atges no només són en aquests campaments.

Entre el gener i el setembre, gairebé 600 famílies amb nens esperaven un habitatge social. Es tracta de llars que ja han rebut una resolució favorable de la taula d’emergèncie­s per a l’assignació d’un habitatge, però el reduït parc públic disponible fa que aquestes persones especialme­nt vulnerable­s i desnonades s’hagin d’allotjar “en condicions inadequade­s” en pensions, centres d’acollida i altres recursos assistenci­als en espera del pis que ja tenen emparaulat i concedit, almenys sobre el paper.

La situació de la infantesa necessita mesures més efectives per “erradicar la pobresa infantil i l’exclusió residencia­l dels menors, l’abandoname­nt educatiu prematur, les desigualta­ts en l’accés al lleure educatiu o la violència sexual contra nens i adolescent­s”. En últim lloc, pe

El trastorn mental amenaça més d’un 10,6% dels nens d’entre 4 i 14 anys: com menys recursos, més perill

rò no pas per això menys importants, hi ha millorar l’atenció a la salut mental i l’acolliment familiar tutelat.

La Sindicatur­a també subratlla qüestions que han estat objecte recent de l’atenció de la premsa, com ara el creixement de les temptative­s de suïcidi. Com va publicar La Vanguardia, arran d’un estudi de profession­als de l’hospital Parc taulí de Sabadell, aquests intents es van duplicar entre el setembre del 2020 i el mes de març del 2021, especialme­nt en noies d’entre 12 i 18 anys. La reducció de l’activitat lectiva i extraescol­ar presencial és una de les causes de l’increment. Segons el document, en altres casos els detonants han pogut ser les dificultat­s econòmique­s, l’augment dels conflictes i la violència familiar, com també la dificultat d’accés als recursos sanitaris. Un 10,6% de la població de 4 a 14 anys de Catalunya és candidata a patir trastorns mentals. I, com en tot, aquest risc està repartit de manera molt desigual: com més pobresa, més perill i menys recursos per mirar de sortir a la superfície. ●

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Tendes de campanya en un carrer de Barcelona, a prop del districte 22@
ANA JIMÉNEZ Tendes de campanya en un carrer de Barcelona, a prop del districte 22@

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain