La Vanguardia (Català-1ª edició)

El blues de la pandèmia torna a sonar

Les noves restriccio­ns limiten a un 70% la capacitat de les sales i castiguen un sector ja molt afectat

- ESTEBAN LINÉS ASTRID MESEGUER MAGÍCAMPS

Els diferents sectors culturals, que han trampejat el temporal pandèmic amb nombrosos problemes financers i baixes importants, es mostren indignats per les noves mesures anunciades per les autoritats sanitàries. Sobretot perquè no arriben acompanyad­es d’ajuts específics i tot queda en vagues declaracio­ns de bones intencions. Les conseqüènc­ies d’aquesta sisena onada tornen a disparar a la línia de flotació d’un sector tan sensible com és el de la cultura, que requereix la presencial­itat del públic a les sales, auditoris, teatres i cinemes.

En les cinc onades anteriors, el lleure nocturn i les sales de concerts i clubs ja han estat tancats

Lluís Torrents, director de la sala Razzmatazz i actual president de l’Asacc, l’associació que reuneix les sales privades de música en directe catalanes, no pot ocultar el malestar i la impotència: “La nit de dijous i divendres ja no obrirem els locals musicals i dedicats al lleure nocturn. Aquestes mesures i el possible toc de queda serviran per a molt poc; en tot cas, només serviran per agreujar la situació actual”.

Com se sap, les mesures anunciades sobre l’àmbit de la cultura i la reducció al 70% de l’aforament es refereix a teatres, cinemes i auditoris, com ara L’Auditori, el Palau de la Música o el Liceu. El temple operístic va anunciar ahir que ja no venen més entrades d’El trencanous (excepte el 30 de desembre i el 3 de gener) ni tampoc del recital de Javier Camarena perquè ja han completat el nou aforament. Quan les reserves superin aquest 70% es prioritzar­à qui ja hagi comprat l’entrada i s’intentaran canviar de dia amb més bona ubicació.

Com a representa­nt de 82 sales catalanes que porten la música al directe, Torrents aclareix: “Si a les nostres sales hi poséssim cadires, només podríem fer concerts, l’aforament baixaria molt i el que acabaria passant, com ja s’ha vist en el passat, és que hauríem de tancar, perquè econòmicam­ent seria inviable que continuess­in obertes”. Les noves mesures seran efectives divendres a les 0.00 hores

Aquest anunci de la Generalita­t implica que totes les sales de concerts tanquin excepte alguns espais. La Barts, per exemple, té una multillicè­ncia, cosa que li permet de fer concerts amb gent asseguda al 70%. Les noves mesures afecten, doncs, les activitats musicals en espais tancats i amb públic dret. I aquí s’inclouen sales de música en directe, bars musicals o discoteque­s, és a dir, les que desenvolup­en tècnicamen­t “activitats recreative­s musicals”.

Aquestes mesures en principi són per a quinze dies però prorrogabl­es, i aquí hi ha el motiu de la gran queixa d’aquestes sales: “Té tota la pinta que s’allargarà, perquè la incidència que això tindrà en la pandèmia és baixíssima: només afecta la gent jove que surt de nit, i això és un cinc per cent de la població”, es queixa Torrents.

I recorda que “des de l’inici de la pandèmia, que són sis onades, en les cinc primeres el lleure nocturn i totes les sales de concerts i clubs han estat tancats. És a dir, no hem tingut cap responsabi­litat ni incidència en les altres cinc onades. Nosaltres vam obrir fa dos mesos i no hi va haver cap repunt d’infectats; ara n’hi ha per la variant òmicron i l’únic que es tanca som nosaltres. És de bojos”. I conclou:

“Tornem a estigmatit­zar el sector i la gent jove, i a ser els sospitosos habituals. A més, aquestes mesures no evitaran que la gent surti, es reuneixi, es diverteixi, balli... d’una manera totalment incontrola­da. I no només això, sinó que al gener hi haurà un repunt bestial de concerts en què veurem què passa. És a dir, un desastre”.

Alberto Guijarro, màxim responsabl­e de la sala Apolo, no oculta la preocupaci­ó pel primer afectat directe d’aquestes mesures, que són els 180-200 treballado­rs que depenen d’aquests espais. “El personal està molt deprimit”, perquè aquest anunci restrictiu implica tancar les diferents sales d’Apol·lo, que aquests dies de Nadal són especialme­nt rendibles. Per al promotor Tito Ramoneada les mesures de la Generalita­t li semblen “una exageració i una gran contradicc­ió” perquè sí que es permeten, en canvi, les cavalcades de Reis.

Especialme­nt escaldat està Joan Mas, cap responsabl­e de sales emblemàtiq­ues com la Jamboree o Tarantos. “Aquestes mesures pràcticame­nt no

A Cartas de Sylvia Plath. Vol II (1952-1954) (Tres Hermanas) hi descobrim la vida quotidiana, en la seva època università­ria, de la gran escriptora nord-americana. Aquestes cartes es publiquen, inexpurgad­es, per primera vegada en castellà. / * ! + %%% & '

L’artista Joana Moll i la direcció del Santa Mònica han decidit tancar les portes del centre artístic fins al 26 de desembre perquè no s’ha complert l’objectiu d’estalviar la meitat de la despesa energètica mentre duri l’exposició actual. Un 64% del consum registrat es deu a la climatitza­ció de l’espai, i la decisió ha generat un debat amb els altres artistes de l’exposició, que s’hi han mostrat en desacord en una taula de negociació. Jan Mompin

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain