La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cine de Nadal amb ‘West Side story’ i ‘Matrix resurrecti­ons’

L’animada ‘¡Canta 2!’ i ‘Silent night’ s’afegeixen a la cartellera

-

Aquest any tornem a estar a les portes d’un Nadal estrany. La pandèmia no dona treva, i torna a obligar a reduir l’aforament de les sales de cinema a un 70%. Però en aquestes dates tan assenyalad­es el setè art es torna a convertir en una evasió perfecta per oblidar-se de la covid durant una estona. La cartellera avança les estrenes de Nadal a avui dimecres, i ens porta quatre propostes –les últimes setmanes la mitjana se situava en uns dotze títols els divendres– d’allò més entretingu­des i per a tots els públics: West Side story, Matrix resurrecti­ons, ¡Canta 2! i Silent night.

Sis dècades després que Natalie Wood i Richard Beymer encarnessi­n uns moderns Romeu i Julieta a les ordres de Robert Wise i Jerome Robbins a l’esplèndid musical que va guanyar deu premis Oscar, el rei Mides Steven Spielberg s’ha atrevit a fer una incursió en el gènere, i ha tornat a enfrontar els gringos Jets i els porto- riquenys Sharks per fer la seva pròpia versió d’una història que respecta l’original en molts aspectes, però amb l’essència llatina molt més present (el director no ha volgut doblar a l’anglès els diàlegs en espanyol). Aquesta West Side story enlluerna en la posada en escena, els balls són espectacul­ars i conserva les precioses partitures de Leonard Bernstein amb lletra en anglès de Stephen Sondheim. A més a més, tot és un homenatge a la veterana actriu Rita Moreno –l’Anita original–, ara en el paper de Valentina, a qui Spielberg deixa versionar el preciós tema Somewhere.

Una altra cinta esperadíss­ima és la quarta entrega de la saga Matrix, amb què les germanes Wachowski van anar un pas més enllà en la ciència-ficció a finals del segle XX. Matrix resurrecti­ons arriba 18 anys després del final de la trilogia inicial empenyent a l’acció en Neo (Keanu Reeves) i la Trinity (Carrie-Anne Moss), aquesta vegada a les ordres en solitari de Lana Wachowski. En aquest nou lliurament, ambientat en un món compost per dues realitats, el quotidià i l’ocult, el personatge de Reeves es veu obligat una altra vegada a perseguir el famós conill blanc. Una elecció que continua sent la via d’accés a Matrix, molt més poderosa i intricada que en ocasions anteriors.

Ja de cara als més petits de la família, la proposta animada per a aquests dies de vacances arriba amb ¡ Canta 2!, de Garth Jennings. La seqüela de la cinta que va enamorar el públic infantil el 2016 torna amb més música i escenes divertides que mai protagonit­zada pel coala Buster Moon i el seu equip d’artistes, que hauran de treballar plegats per aconseguir crear l’espectacle més gran que s’ha vist mai, superant les pors i fent realitat els seus somnis.

I, després de participar en la secció oficial del festival de Sitges, res millor que una pel·lícula sobre l’apocalipsi per a aquests temps d’incertesa. A la comèdia negra Silent night, dirigida per la britànica Camille Griffin, Keira Knightley reuneix un grup de vells amics per celebrar el Nadal en una idíl·lica casa de camp conscients, encara que intentin dissimular, que serà la seva última nit. Això sí, la inevitable destrucció de la humanitat la porten amb molt d’humor. Només faltaria. ●

Grans dosis d’adrenalina, música i humor negre impregnara­n les sales aquests dies de festa

 ?? WARNER BROS . ?? Keanu Reeves es torna a posar a la pell d’en Neo, i Carrie Anne-Moss, a la de la Trinity
WARNER BROS . Keanu Reeves es torna a posar a la pell d’en Neo, i Carrie Anne-Moss, a la de la Trinity

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain