La Vanguardia (Català-1ª edició)

I l’esport ensopega

Una capa de pesar s’estén sobre les discipline­s esportives: la sisena onada paralitza els equips de futbol, els tennistes i fins i tot l’NHL

- SERGIO HEREDIA

Rafael Nadal i el seu entrenador, Carlos Moyà. El Voley Palma de voleibol. Cinc futboliste­s del Bordeus. Desenes de futboliste­s i treballado­rs del Lugo, de la Segona A. Diferents futboliste­s del Reial Madrid. El base Kyrie Irving, basquetbol­ista antivacune­s. La tennista Belinda Bencic. El Chelsea de Thomas Tuchel. El capità del Nàpols, Lorenzo Insigne. La Salernitan­a de Franck Ribéry, cuer de la Serie A. Nou de les 32 franquície­s de l’NHL, la lliga d’hoquei gel dels Estats Units...

Què tenen en comú tots aquests esportiste­s, tots aquests clubs i tots aquests organismes? No cal contestar.

És obvi.

La covid ho trastoca tot, tot ho contamina. La covid s’ha abocat sobre ells.

El tema torna a complicar la vida a gestors i organitzad­ors de tornejos, que ara reprograme­n el calendari i busquen una sortida honrosa, una altra, entre tanta incertesa.

(Per exemple, la Marató de Barcelona, prevista per al 3 d’abril, ja ha anunciat que es posposarà a l’estiu; la proposta té riscos: disputar una marató a 27ºC...)

A Courchevel (Alps francesos), les grades s’esllanguie­n aquest cap de setmana, escenari d’una prova de la Copa del Món d’esquí alpí, i els hotels s’esllanguir­an durant les festes de Nadal: pocs britànics podran anar a França, lligats de mans com estan per les normes anticovid, i tampoc no s’hi podran desplaçar els russos. Majoritàri­ament han estat vacunats amb Spútnik V, immunogen que no ha estat homologat a la UE.

Al País de Gal·les les competicio­ns esportives ben aviat passaran a disputar-se a porta tancada. El mateix passarà amb les competicio­ns esportives alemanyes, que vetaran l’accés al públic a partir del 28 de desembre.

A Espanya el futbol busca solucions. Se succeeixen les reunions d’urgència i les curses pels passadisso­s a la seu de LaLiga.

S’esperava un comunicat ahir mateix, però l’ens s’ha donat un dia més de termini. Està previst que la comissió delegada de LaLiga aprovi avui un altre protocol per a jugadors i clubs. La reunió arrenca a les onze del matí.

La Vanguardia ha pogut saber que l’organisme subvencion­arà les proves d’antígens que hauran de superar tots els jugadors diàriament. També està previst que les plantilles se sotmetin a una PCR quan tornin de les vacances de Nadal, com també els jugadors contractat­s durant el mercat d’hivern. LaLiga també exigirà als jugadors que vagin uniformats des de casa i que evitin dutxar-se als vestidors dels estadis.

No consta cap informació en relació amb els aforaments a les grades, que avui dia no registren limitacion­s. En cas que s’apliqui algun topall, la mesura seria particular­ment discutida. Desenes de clubs trampegen les estretors econòmique­s provocades per les restriccio­ns dels mesos previs. Tota la temporada anterior es va desenvolup­ar amb aforaments limitats, un fet únic en la història de l’esport al nostre país.

Altres discipline­s encara estan més tocades. L’hoquei gel profession­al dels Estats Units passa per un moment complex. Dilluns decretava el tancament temporal de la seva lliga, l’NHL. La mesura és inoportuna: falten set setmanes perquè arrenquin els Jocs Olímpics d’hivern (4 de febrer, a Pequín). La suspensió de les competicio­ns deixa en un punt mort clubs i jugadors, que debaten sobre la conveniènc­ia d’anar a Pequín. ●

LaLiga publicarà avui un paquet de mesures: es compromet a finançar els tests diaris als futboliste­s

La Marató de Barcelona, programada per a l’abril, anuncia que se celebrarà a l’estiu

L’NHL suspèn la lliga i es pregunta si ha d’assistir als imminents Jocs d’hivern a Pequín

 ?? Madria iIRON / REUTERS ?? Ryan Hartman, extrem del Minnesota Wild, després d’una exclusió temporal en un partit d’hoquei gel del 20 de desembre
Madria iIRON / REUTERS Ryan Hartman, extrem del Minnesota Wild, després d’una exclusió temporal en un partit d’hoquei gel del 20 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain