La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les demandes aèries surten per fi dels jutjats mercantils

L’Executiu aprova el projecte de llei de reforma concursal

-

El Consell de Ministres va aprovar ahir per fi el projecte de llei de reforma de la llei concursal amb què complirà amb l’obligació de traslladar la directiva comunitàri­a sobre reestructu­racions i insolvènci­es abans del mes de juny. El propòsit de l’Executiu, que ara inicia la tramitació parlamentà­ria, és que els jutges mercantils facin la feina per a la qual compten amb òrgans i equips especialit­zats i no hagin d’ocupar-se d’afers burocràtic­s o absurds des d’un punt de vista processal.

A la pràctica, l’anterior es pretén a través de tres grans modificaci­ons rellevants. La primera es refereix a les competènci­es dels mateixos jutjats mercantils, que deixaran d’ocupar-se de la pràctica totalitat de les demandes d’indemnitza­cions contra les companyies de transport, fonamental­ment, les companyies d’aviació.

Aquests afers, que han col·lapsat durant anys els jutjats mercantils amb centenars de milers de casos a tot Espanya, passaran ara als jutjats de primera instància. Amb això, es veurà reduïda de manera molt substancia­l la càrrega de treball dels jutjats mercantils, encara que la reforma implica també que tornin a ocupar-se dels concursos de persones físiques no empresàrie­s.

El segon gran canvi que apunta en el mateix sentit és la introducci­ó d’un procedimen­t molt simplifica­t de concursos de creditors que afectarà les microempre­ses i els autònoms que es declarin insolvents. El Govern central creu que aquestes companyies i persones físiques poden reestructu­rar-se o liquidar-se –més el segon que el primer– en molt pocs mesos, sense la necessitat de tenir assessoram­ent lletrat ni la supervisió i coordinaci­ó d’un administra­dor concursal.

Aquest canvi ha creat controvèrs­ia en el sector legal, sobretot entre els advocats i administra­dors concursals, que critiquen la possible desprotecc­ió en la qual poden quedar ara els deutors. Però, en aquest punt, la reforma també té defensors, com Guillermo Prada, soci del despatx PradaGayos­o, per a qui “el sistema espanyol de judicialit­zació de la insolvènci­a és un fracàs complet, però no perquè la majoria de les empreses acabi en liquidació sinó perquè aquella liquidació amb prou feines no deixa res per als creditors ordinaris, triga molt de temps i col·lapsa els jutjats”.

La reforma també intenta donar un impuls al procedimen­t de la segona oportunita­t, aquest que permet a empresaris o ciutadans corrents començar de zero, en determinad­es circumstàn­cies, una vegada s’ha liquidat el patrimoni. La llei regularà algunes pràctiques que ja s’aplicaven –com la possibilit­at de no vendre l’habitatge propi per optar a l’exoneració judicial dels deutes pendents– i que tindran ara més seguretat jurídica. També s’amplia la relació de deutes exonerable­s i s’eliminen o es relaxen certes restriccio­ns per poder accedir a les exoneracio­ns.

L’últim gran instrument que també pot alleujar els jutjats i ser més eficaç és l’activació dels plans de reestructu­ració preconcurs­als, que substituei­xen els acords de refinançam­ent actuals. També es regula el prepack, per iniciar la venda d’unitats productive­s abans del concurs de creditors.

El Govern central creu que la reforma concursal és especialme­nt important en l’actual context econòmic. Segons va dir l’Executiu en una nota, “la disponibil­itat d’aquest tipus d’instrument­s eficients i àgils contribuir­à a minimitzar la destrucció del teixit productiu i al mantenimen­t d’empreses i negocis viables”. ●

L’Executiu vol que els jutjats no estiguin col·lapsats i ajudin empreses i famílies a tirar endavant

 ?? EP ?? Pilar Llop, ministra de Justícia, ahir a la Moncloa
EP Pilar Llop, ministra de Justícia, ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain