La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els hotelers endarrerei­xen la recuperaci­ó fins al 2023

La caiguda per Nadal és del 25% sense les noves restriccio­ns

-

El sector de l’hostaleria a Espanya refreda l’optimisme del Govern central i preveu per a l’any 2023 el moment d’aconseguir la recuperaci­ó d’activitat (PIB) i d’afiliació. Això vol dir que hauran hagut de passar tres anys per recuperar-se del cop que va representa­r la pandèmia. Són dades d’Hostaleria d’Espanya, organitzac­ió empresaria­l que representa més de 315.000 establimen­ts que donen feina a 1,7 milions de persones i generen el 6,4% del PIB espanyol.

El president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel, va destacar ahir en la presentaci­ó de l’anuari que “el començamen­t del 2022 serà molt dur per al sector, no només per l’impacte de la nova onada, sinó també per l’augment generalitz­at dels costos”. Segons el parer del representa­nt dels hotelers, “el primer trimestre del 2022 serà molt pitjor que el tancament del 2021, però mantenim l’esperança que a partir d’allà comenci el camí de la recuperaci­ó que havíem iniciat en aquest últim semestre; si bé la recuperaci­ó de les xifres d’ocupació i facturació no es produirà fins al 2023”.

A falta de saber si hi haurà noves restriccio­ns aquest Nadal, l’organitzac­ió empresaria­l estima que es donin descensos d’entre un 20% o un 25% en el període nadalenc en relació amb el 2019 abans de la pandèmia. Òbviament si avui el Govern central i les comunitats autònomes decidissin mesures similars a les de Catalunya, la caiguda seria superior.

Des d’Hostaleria d’Espanya s’insisteix en la necessitat d’allargar el termini de sol·licitud d’ajuts, que expira el 31 de desembre. “No es pot admetre que les comunitats autònomes tornin al Govern central 2.500 milions d’euros procedents d’aquests ajuts amb la greu situació que encara viuen les empreses”, van denunciar.

En els mesos de l’estiu hi va haver una forta recuperaci­ó respecte a l’any anterior i la facturació dels negocis hotelers es va situar entre un 15% i 25% per sota de la del 2019, les millors dades des de l’inici de la crisi.

Pel que fa a les xifres d’ocupació des de juny es va produir una recuperaci­ó progressiv­a respecte al 2020, malgrat que la mitjana de l’any encara reflecteix una caiguda de 30.000 treballado­rs. A més, al llarg d’aquest any gairebé 350.000 treballado­rs van sortir d’un ERTO (expedients de regulació temporal d’ocupació), i s’estima que a final d’any es mantinguin al voltant de 25.000 treballado­rs en aquesta situació.

Aquell any, prop d’un terç dels establimen­ts van haver de tancar les seves portes, i gairebé 700.000 llocs de treball es van veure afectats entre pèrdues efectives i treballado­rs acollits a ERTO.

L’informe, que es va presentar a la seu del Campus Repsol de Madrid, va comptar amb la presència de María Ritter, directora de Guia Repsol. ●

A final d’any es mantenen uns 25.000 treballado­rs en situació d’ERTO a Espanya

 ?? Jeda idóBrl órRdl ?? Les terrasses permeten als bars i restaurant­s salvar una part de la facturació
Jeda idóBrl órRdl Les terrasses permeten als bars i restaurant­s salvar una part de la facturació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain