La Vanguardia (Català-1ª edició)

Erdogan anuncia mesures per protegir els estalvis bancaris

La lira turca recupera el que havia perdut el darrer mes amb una apreciació superior al 33%

- REDACCIÓ

Per frenar la caiguda de la lira turca ahir va haver d’intervenir el president del país, Recep Tayyip Erdogan, que va anunciar noves mesures per protegir els dipòsits bancaris dels ciutadans turcs.

La mesura va tenir un efecte explosiu als mercats: la divisa es va apreciar més del 35%, i va recuperar pràcticame­nt tot el que va perdre l’últim mes.

Dilluns la situació era dramàtica, amb la divisa turca que cotitzava en 18,36 lires per un dòlar, el mínim històric, i que correspon a una depreciaci­ó del 60% des de començamen­t d’any. L’intervenci­onisme d’Erdogan, que va forçar el Banc Central de Turquia a retallar cinc vegades des de setembre els tipus d’interès (en considerar que l’islam no accepta l’interès perquè ho considera una usura), ha portat el país a una situació d’hiperinfla­ció, amb una taxa del 21,3% el mes de novembre (el 2020 se situava en el 14%). El preu del diner, després d’aquestes revisions a la baixa, se situa en l’actualitat en el 14%, cinc punts menys que després de l’estiu.

L’Executiu, a causa de la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans, va decidir ahir finalment actuar, però sense tocar la política monetària.

En concret, els bancs turcs oferiran als seus clients, sempre que siguin persones físiques, l’opció de dipositar diners en un compte denominat en lires a 3, 6, 9 o 12 mesos vista, a un tipus d’interès conforme al fixat pel Banc Central i anotant el seu valor en dòlars segons el canvi d’aquell dia.

Si en vèncer el termini el valor del capital més interessos és inferior al valor en dòlars, al client se li pagarà aquella diferència, compensant-lo per la baixada de la lira. D’aquesta manera, es vol frenar la fugida dels turcs cap a monedes estrangere­s i restituir la confiança en la divisa nacional. Segons la Unió de Bancs Turcs, els estalvis en bancs turcs sumen 5,4 bilions de lires, amb un 64% en divises i un 36% en lires turques, quan fa quatre mesos el repartimen­t era del 52% i 48%.

L’oposició considera que es tracta d’“una pujada de tipus encoberta”. Però tampoc Ankara no ha explicat com aconseguir­à aquests diners per protegir els estalviado­rs de les variacions dels tipus de canvi, especialme­nt si la lira es continua depreciant.

“És Hisenda qui assumeix ara la pressió sobre la moneda i hauran de treure els diners dels impostos o demanar préstecs”, va advertir a l’agència Efe l’economista Mustafa Sönmez. “La mesura és una garantia que l’Estat ofereix als que tenen estalvis, però a costa de la butxaca de tots els ciutadans. És una situació injusta”, opinava l’analista Hayri Kozanoglu.

El Govern d’Ankara reafirma que el seu país aposta per “l’economia de mercat” i ha subratllat en reiterades ocasions que amb una divisa devaluada les exportacio­ns turques passen a ser més competitiv­es. ●

 ?? BaGLA GURDOGAN / REUTERS ?? Bitllets de lira turca i dòlars dels EUA
BaGLA GURDOGAN / REUTERS Bitllets de lira turca i dòlars dels EUA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain