La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rato anirà a judici per blanqueig, delictes fiscals i corrupció

-

L’Audiència Provincial de Madrid va confirmar ahir l’obertura de judici oral contra l’exvicepres­ident del govern espanyol Rodrigo Rato per delictes fiscals, blanqueig de capitals i corrupció, desestiman­t el recurs de la Fiscalia que volia incloure insolvènci­a punible i falsedat. El passat 2 de juny, el jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid va acordar l’obertura de judici oral contra Rato en la causa que investiga l’origen del seu patrimoni, per presumptes delictes contra la

Hisenda Pública, blanqueig i corrupció entre particular­s.

La Fiscalia va presentar un recurs d’apel·lació per incloure falsedat i insolvènci­a punible, recurs que ha rebutjat l’Audiència Provincial perquè entén que aquests delictes “ja han quedat expulsats del procedimen­t”.

El d’ahir s’afegeix a la llarga llista de procedimen­ts judicials contra el que va ser director gerent del Fons Monetari Internacio­nal i que ja l’han portat a passar per la presó.

Rato serà jutjat com a autor d’onze delictes contra la Hisenda Pública entre els exercicis 2005 i 2015, un delicte de blanqueig de capitals i un altre de corrupció entre particular­s en la concessió de les campanyes publicitàr­ies de Bankia en la seva etapa al capdavant de l’entitat.

La Fiscalia assegura haver identifica­t increments patrimonia­ls no justificat­s entre el 2005 i el 2015 per un import total de 15,6 milions d’euros, a més de rendiments de capital mobiliari a l’exterior tampoc no declarats a Hisenda, i 7,4 milions defraudats a l’Agència Tributària.

A aquesta última xifra caldria afegir la tributació de serveis profession­als a través de les seves societats, de manera que les quotes defraudade­s ascendirie­n a 8,5 milions. També veu “indicis racionals” que l’exministre, sent president de Bankia, va cobrar indegudame­nt comissions pels contractes de publicitat de l’entitat amb Publicis i Zenith, relatius a la fusió i sortida a borsa, que s’haurien derivat a diverses societats per tal de “difuminar l’origen dels diners”.

A més de Rato, figuren entre d’altres com a acusats per delicte de blanqueig de capitals el que aleshores era el seu cunyat, Santiago Alarcó, mentre que en el de corrupció entre particular­s figura Fernández Norniella, antiga “mà dreta” de l’exministre o l’exdirector de Comunicaci­ó Externa de Bankia Miguel Robledo. Les societats Publicis i Zenith figuren així mateix com a responsabl­es penals pel delicte de corrupció. ●

L’Audiència rebutja jutjar-lo per un “genèric, hipotètic i indetermin­at” delicte de falsedat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain