La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 S’afilia. Llar de monjos presidida per un pare que podria ser caçador. 2 Transgrede­ixi codis morals amb un pequinès. Pot ser un barret o un canal. En un tres i no res. 3 A l’entada de Lleida. Veïns dels estonians i els lituans. Cega a l’hora de valorar la presidènci­a hongaresa.

4 Preu d’una mercaderia que deu venir de l’estranger. Filera de grans d’una espiga.

5 Que té un preu digne d’un Rolls Royce. Deduïdes, també, però una mica reduïdes. Moixó d’or. 6 Embellidor. Cop blanc. Tres de les gavines. 7 Vacança. Recipients de llauna per a guardar oli. 8 Acaba com comença. Clavi el punxó al cos del pollastre. Instrument de cirurgia consistent en unes pinces petites que serveix per a subjectar les parts sobre què s’opera i apartar-les de l’acció dels instrument­s de dissecció.

9 Insecticid­a que, en el seu dia, va ser la capçalera d’un tebeo. Forma galènica constituïd­a per petits cons irregulars obtinguts per dessecació d’una pasta aquosa que conté el medicament. 10 Xerràveu sobre coses diverses. Principi d’inutilitat. Extreure del subsol. 11 Ros no oxigenat.

Estany que capgira un barri jueu quan s’hi reflecteix. Surten. A les portes de l’estiu.

12 Cansadíssi­m amb gran estrèpit. Repetint. 13 Comença misteriosa­ment. Alimentaré. Dux escapçat. 14 Inclogui algú a la llista dels perdonats. Estella un gran tió amb la destral.

VERTICALS 1 Feia efectives les mesures acordades. Obra de teatre. 2 Disminuïda com la població general en temps de malvestats. Ho donéssim. 3 Esquio sense vocalitzar en cap moment. Actuà. Es casen sense vocalitzar en cap moment.

4 M’enfonso al mar per la part de popa. Mosquit. Iode. 5 Relativa a les artèries fluvials que només reben aigua de manera intermiten­t. Antics llancers alemanys.

6 Còpula. Teresa Torres Domingo. Vist sense casc. Trumfo que posa damunt la taula de joc el jugador de cartes més ambiciós.

7 Cupó escapçat. De cabell gens dòcil, a la manera de molts afroameric­ans. 501 romans en record de lady Spencer. 8 Entre els romans, escut sagrat que creien caigut del cel, venerat pels sacerdots salis. En un cert sentit, xicot. Principi iridescent. 9 Proveïdes de mànec. Lliure d’obligació.

10 Comença a ballar lluny de casa. Li oferíeu un homenatge. Afalac, carícia. 11 Poden ser propis, prohibits o fraternals, però sempre es fonamenten en l’estima. Venedores de tripes. 12 Ho oferiré de franc. Filla d’un cantó dels Alps suïssos que té un nom cromàticam­ent discret. Centúria.

13 Iode. Que tendeix a tenir el color del mar. Invàlid. 14 Dona inclinació a la cara lateral d’un terraplè. Ratlla, segons on.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain