La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy i Cospedal estaven informats de la Kitchen, segons el Congrés

La comissió conclou que el PP estava darrere de l’espionatge a Luis Bárcenas

-

Després de prop d’un any de compareixe­nces –en 23 sessions– de polítics de les més altes instàncies del govern espanyol i del PP, excomissar­is de la Policia Nacional i fins i tot un sacerdot o un pres, la comissió d’investigac­ió Kitchen al Congrés dels Diputats va aprovar ahir el document final de conclusion­s, en què es deixa plasmat que la trama “parapolici­al” que va espiar l’extresorer popular Luis Bárcenas no va poder tenir cap més finalitat que “aconseguir les proves per ocultar-les a l’administra­ció de justícia” i amb això “eludir les responsabi­litats penals que poguessin derivar-se’n per a alts càrrecs del PP”. Una operació, segons s’apunta, que va tenir el “coneixemen­t” de l’expresiden­t Mariano Rajoy i l’ex secretària general María Dolores de Cospedal.

La comissió Kitchen es va tancar ahir –a porta tancada– amb l’aprovació de les conclusion­s que va presentar el PSOE gràcies als vots a favor dels socialiste­s, Unides Podem i Bildu, segons apunten fonts parlamentà­ries. ERC, PNB i el grup mixt es van abstenir, i el PP, Vox i Ciutadans hi van votar en contra. Després d’introduir-hi unes esmenes, el document final a què ha tingut accés La Vanguardia relata d’aquesta manera qui va estar darrere –i al corrent– de l’operació:

“La cúpula directiva del Partit Popular va ordenar la utilitzaci­ó partidista, delictiva i il·legal d’efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l’Interior per fer un seguiment i trobar les proves que estiguessi­n en poder de l’extresorer i que inculpessi­n el Partit Popular sobre el finançamen­t irregular i els casos de corrupció durant els anys en què governaven”.

Segons els 19 folis del docu

Jorge Fernández Díaz “va encarregar” al seu número dos “posar en marxa tot el dispositiu delictiu”

ment, l’operació es va dirigir des de tres seus. La primera, des del carrer Génova, on resideix el Partit Popular, “amb el coneixemen­t de María Dolores de Cospedal, que informava Mariano Rajoy” sobre els avenços de la trama. La segona seu situada al Ministeri de l’Interior amb el seu extitular Jorge Fernández Díaz, que “va encarregar” al secretari d’Estat de Seguretat, Fernando Martínez, “posar en marxa de tot el dispositiu delictiu”. I la tercera seu, l’“epicentre”, la direcció adjunta operativa de la Policia Nacional, que era dirigida per Eugenio Pino.

Es va posar en marxa l’estiu del 2013, quan Luis Bárcenas va amenaçar de descobrir el pastís. Per això, la finalitat era clara: “obstrucció de les investigac­ions judicials en marxa”, amb referència als casos de corrupció que havien saltat a la llum pública.

L’esmena que Unides Podem ha aconseguit incorporar al dictamen –que s’elevarà al ple per votar-se el 2022– recull que és “oportuna” una “revisió en els processos sobre ús i control dels fons reservats”. També una “revisió dels processos de concessió de condecorac­ions a la Policia Nacional”, que “permeti més transparèn­cia i objectivit­at en la concessió [de les condecorac­ions]”. ●

 ?? IERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP ?? Mariano Rajoy, expresiden­t del govern espanyol
IERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP Mariano Rajoy, expresiden­t del govern espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain