La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nits menys fredes

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Iniciem una nova situació marcada pel pas de fronts atlàntics. Els que vam tenir a primers de mes venien del nord-oest, amb nevades al Pirineu, vent fort i descens notable de la temperatur­a després del pas de cada front. Però de moment els que ens afectaran estaran acompanyat­s de vent de ponent, més temperat, arribant desgastats i amb poca precipitac­ió a la Mediterràn­ia. El contrari passarà al vessant atlàntic on la pluja està assegurada per uns quants dies. Descartem de moment entrades fredes contundent­s o vents de llevant amb les seves pluges. Nadal una mica revoltat i ventós, però sense fred acusat.

CATALUNYA

Persistira­n els núvols baixos a la costa i comarques veïnes fins i tot amb algun plugim local, obrint-se clarianes a la Costa Brava. Més estones de sol al Pirineu i ponent, augmentant els núvols a la tarda. Les boires encara es resisti

Sense novetats destacable­s al litoral de Catalunya, les Balears i la resta de la Mediterràn­ia occidental amb marejol i àrees locals de mar arrissada a Andalusia. Notable augment de

Meteoròleg

ran a desaparèix­er completame­nt. Temperatur­a en lleuger augment tret d’el Pirineu on baixaran una mica. A partir de demà i fins dilluns, pas de fronts atlàntics, més vent, desapareix­eran les boires i temperatur­a més elevada on desaparegu­i la boira i a la costa, més baixes al Pirineu.

ESPANYA I EUROPA

Molt fred a Escandinàv­ia, el límit serà al nord d’Alemanya fins a Ucraïna. Borrasques atlàntique­s a les Illes Britànique­s, arribant dissabte a França. A Espanya pluges entre Galícia i Andalusia, més desgastade­s al centre, vent intens del sud al Cantàbric. Demà arriba un altre front poc actiu a l’oest d’Espanya, però els del cap de setmana deixaran força pluges a bona part de la meitat oest i fins i tot centre, arribant menys efectius a la Mediterràn­ia, el vent augmentarà es farà notar. Temperatur­es mínimes pujant i màximes més baixes, ventós en general.

Els atacs a vaixells per part de pirates somalis de fa més d’una dècada van disminuir el 2011 un 40%. Va ajudar l’augment de la vigilància, però la meteorolog­ia també va influir. Segons un estudi de Nova Zelanda, amb vent superior a 33 km/h i ones de més d’un metre i mig, els pirates no aconseguei­xen el seu objectiu. I amb l’ajuda dels satèl·lits, els vaixells de vigilància es situen a zones estratègiq­ues.

Pirates contra vent i marea

les onades a l’Atlàntic. Mar alterada amb onatge superior a 6 metres entre Galícia i Lisboa i més de 3 metres al Cantàbric, Golf de Cadis i les illes Canàries. Molta precaució!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain