La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llum marca un altre màxim històric en 387 euros el MWh

- Madrid

El preu de la llum serà aquest dijous, una altra vegada, el més car de la història després de pujar un 6,5% en un sol dia i marcar una mitjana de 383,67 euros megawatt hora (MWh) Fins i tot estarà per sobre dels 400 euros durant la major part de la jornada, entre les 8 h i les 22 hores, amb un pic de 409 euros MWh entre les 18 h i les 20 hores.

El d’avui és el novè màxim històric que es marca en la subhasta del mercat majorista en els últims nou dies, la qual cosa ha portat la mitjana del mes de desembre, quan encara queden nou dies per al seu final, a 259,35 euros el MWh, que el converteix en el mes més car de la història.

Als problemes geopolític­s a la frontera d’Ucraïna i l’onada de fred de l’hivern s’ha afegit aquesta última setmana un nou motiu que ha disparat els preus, segons va explicar ahir la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant una intervenci­ó al Congrés. França té tancades per mantenimen­t quatre centrals nuclears, un terç del seu sistema. Per això en aquests moments necessita que es transferei­xi el màxim de la capacitat de les interconne­xions i això impacta en la demanda i repercutei­x en els preus espanyols.

Ribera també va aprofitar ahir per reconèixer que amb els ajuts fiscals aprovats pel Govern central, encara que són “imprescind­ibles”, no n’hi ha prou. I va tornar a carregar contra el sistema marginalis­ta de formació de preus que, segons la ministra, “ha demostrat la seva falta de capacitat de reacció”. També va criticar que Brussel·les es mantingui “muda” quan hi ha un 45% de la població europea que té governs que creuen que cal obrir un debat sobre el mercat actual. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain