La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin demana “girar full” sobre l’enveriname­nt de l’opositor Navalni

-

ni, a qui com és habitual va evitar anomenar pel seu nom. A més d’assegurar que “un no hauria de cometre delictes escudant-se en activitats polítiques”, va demanar d’oblidar l’enveriname­nt que l’activista va patir l’any passat. “Personalme­nt li vaig demanar al president de França, a la cancellera alemanya: doneu-me almenys algun material que avali l’enveriname­nt. No hi ha cap material sobre aquell Novitxok o el que sigui. Vam proposar que hi anessin especialis­tes i que en prenguessi­n una prova perquè hi hagués base per obrir una investigac­ió criminal. No hi ha res. Zero. Girem full”.

La llei d’agents estrangers, que està ofegant activistes de drets humans i mitjans de comunicaci­ó crítics amb el Kremlin, li va donar peu a Putin per tornar a assenyalar l’oest. “Aquesta llei no la vam inventar nosaltres, sinó els Estats Units els anys 1930. I ara encara està vigent. Allà imposen responsabi­litats penals: 5 anys de pèrdua de llibertat. Aquí no tenim res d’això. No prohibim el treball d’aquestes organitzac­ions, només volem que les que participin en activitats polítiques a Rússia anunciïn amb claredat quines són les seves fonts de finançamen­t”, va explicar.

No va poder faltar tampoc la pandèmia de coronaviru­s. Putin va assegurar que l’economia russa se’n va ressentir un 3% l’any passat, “menys que altres economies importants”. Pel que fa a la lluita contra la covid, va assegurar que a Rússia hi ha actualment un 59,4% d’immunitat col·lectiva, entre vacunats i persones que han passat la malaltia. “No és suficient. Necessitem una immunitat del 80%”, va dir. La població russa és reticent a vacunar-se i, fins aquest 22 de desembre, la població amb la pauta completa no arribava al 44%.

La covid va trastocar la conferènci­a del 2020, que es va celebrar virtualmen­t. Aquest any va ser presencial, però amb només mig miler de periodiste­s en lloc dels més de mil habituals. A més, ningú no va poder acreditar-se, sinó que hi van assistir els convidats pel Kremlin. Per accedir al Manezh van haver de fer-se una PCR i passar per un túnel de desinfecci­ó. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain