La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bases i glamur contra Moscou

L’Interconti­nental de Madrid, peça clau en els acords entre els EUA i Franco

- Madrid. Servei especial

L’hotel i l’ambaixada es miren de reüll en plena zona noble de Madrid. L’Interconti­nental és al número 43 del passeig de la Castellana. La seu diplomàtic­a al 75 del carrer Serrano. La delegació dels Estats Units recorda la de l’Havana, plaça complicada per als 13 presidents que han passat per la Casa Blanca des del 1959, quan Cuba va deixar de ser un pati de jocs afí.

El primer president americà testimoni de la revolució cubana va ser Dwight Eisenhower. Precisamen­t aquest dimarts es van complir 62 anys de la seva visita a Madrid, aquella que un 21 de desembre del 1959 va servir per consolidar Franco en el poder i deixar definitiva­ment enrere l’autarquia de postguerra. Les 18 hores d’Eisenhower a la capital, amb la seva imatge omnipresen­t i unes enormes lletres IKE (el seu sobrenom) il·luminant el gratacel torre de Madrid, van corroborar els acords Estats Units-Espanya firmats el 1953.

Després de la Guerra Mundial, Espanya es va perdre el pla Marshall, programa dels Estats Units dedicat a la reconversi­ó econòmica d’Europa durant els inicis de la guerra freda. Després va poder participar d’un altre pla: el suport econòmic i tecnològic per part de Washington a canvi de la construcci­ó i ús de quatre bases militars en territori espanyol: Torrejón, Rota, Morón i Saragossa. Per controlar l’expansió del comunisme a Europa, enemic comú del franquisme i Washington, el pressupost era gairebé il·limitat.

L’estratègic desembarca­ment americà a Espanya, ara territori amic, no només va ser militar. També va tenir una cara més amable com el sobtat interès a realitzar grans superprodu­ccions amb profession­als arribats des de Hollywood. Un altre aspecte atractiu va ser l’obertura del primer gran hotel internacio­nal a Madrid: el Castellana Hilton, primer que el cèlebre Conrad Nicholson Hilton va obrir a Europa. Va ser el número 18 de la cadena.

“L’hotel està construït sobre l’antic palau del duc d’Aliaga i el que va fer Luis Martínez Feduchi va ser conservar alguns detalls a l’hotel que recordessi­n el seu passat”, comenta Mariluz Antolín, responsabl­e de màrqueting i comerç electrònic de l’establimen­t, a més d’una entusiasta de la història de l’hotel, que des de fa dècades pertany a la cadena Interconti­nental, una de les més prestigios­es de les 16 marques del grup IHG.

El cost de la festa d’obertura, que va durar tres dies i les seves nits, va superar els 100.000 dòlars del 1953. La casa va llançar la resta amb la benedicció del govern americà: Gary Cooper, Sophia Loren, Luis Miguel Dominguín, Liz Taylor i així fins a 2.000 persones van arribar fins a Madrid per viure l’esdevenime­nt que en certa manera marcava un abans i un després sociopolít­ic a Espanya i en la seva relació amb els Estats Units, que va aixecar la seva ambaixada a tocar de l’hotel.

“Sempre s’ha dit que entre l’Interconti­nental i l’ambaixada hi ha una relació tan propera que fins i tot hi ha un túnel secret sota la plaça Emilio Castelar”, indica a La Vanguardia Paloma Martínez, directora general de l’hotel des d’abril del 2019. “Vaig aprofitar l’aturada de la pandèmia per fer coses que m’era impossible fer en circumstàn­cies normals, com buscar el famós túnel. No l’he trobat. Però això... no vol dir que no hi sigui”, conclou, deixant oberta aquesta hipòtesi amb la clàssica discreció d’un càrrec com aquest.

L’establimen­t s’ha mantingut durant aquests gairebé 70 anys en l’elit hotelera de la capital espanyola, i és un dels favorits d’ambaixades de tot el món per celebrar les seves recepcions i festes nacionals, llunyanes avui ja a aquelles d’un món dividit entre dos grans eixos que també se celebraven a la casa.

Com a directora comercial i de màrque

El pacte anticomuni­sta amb Washington va portar també el primer Hilton d’Europa i l’arribada d’estrelles de cinema

ting, Vanessa Tondorf, és l’encarregad­a de vendre l’hotel pel món. Coneix les virtuts de tots els espais i les 302 habitacion­s i suites de la casa, inclosa la real, de 400 m2, especialme­nt preparada per a vips i caps d’Estat, encara que la llarga història d’amor d’Ava Gardner amb l’hotel li continua semblant un dels atractius més interessan­ts d’aquest Interconti­nental nascut en plena guerra freda.

 ?? EFE ??
EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain