La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pacte més favorable des de l’Estatut dels Treballado­rs

Els agents socials arriben a un consens sense derogar la reforma del PP

-

No és la derogació de la reforma laboral que van demanar els sindicats en una vaga general el 2012, en tots i cada un dels actes públics des de fanou anys i cada vegada que les xifres de l’atur mostraven una mala dada d’ocupació, però sí que és un dels pocs acords pactats entre els agents socials que milloren la situació dels treballado­rs des de l’aprovació de l’Estatut dels Treballado­rs l’any 1980. Això és el que sosté Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT, que destaca que “és el primer acord firmat que millora condicions”.

Sí que és cert –afegeix– que millora aquelles condicions sobre una reforma que va empitjorar les relacions laborals. De fet hi ha alguns economiste­s que defensen que la pèrdua de poder adquisitiu d’una determinad­a franja de salaris baixos en els últims anys neix amb la reforma laboral per mesures com la no-preeminènc­ia dels convenis sectorials o l’absència de la ultraactiv­itat.

El que és segur és que la situació després de l’aprovació per part del Consell de Ministres la setmana que ve serà ben diferent de la viscuda el 2012 quan el govern de Mariano Rajoy va donar el vistiplau a la seva. La reforma es va aprovar el 10 el febrer i La Vanguardia va titular a la portada de l’endemà “Acomiadame­nt fàcil”. Els principals canvis eren rebaixar les indemnitza­cions per acomiadame­nt de 45 a 33 dies, augmentar les causes d’acomiadame­nts objectius, eliminar l’autoritzac­ió administra­tiva prèvia per als acomiadame­nts col·lectius, els convenis denunciats caducaven als dos anys i es prioritzav­a el d’empresa sobre el sectorial o el provincial. Només un mes després, els sindicats van dur a terme la vuitena vaga general de la democràcia.

L’acord d’ahir modifica només alguns d’aquells canvis, mentre que d’altres s’han quedat per sempre com la rebaixa de les indemnitza­cions per acomiadame­nt o la desaparici­ó de les autoritzac­ions administra­tives.

El líder de la UGT situa com els tres elements més positius de l’acord d’ahir els canvis en la negociació col·lectiva, la millora de la contractac­ió i el reforçamen­t dels ERTO (expedients de regulació temporal d’ocupació). En negociació col·lectiva la derogació és parcial ja que el que es protegeix és el salari i la jornada.

Sobre els elements a millorar, Álvarez destaca l’article 42, que és el que fa referència a la subcontrac­tació. “Queda camí per recórrer via esmenes al Congrés”, afegeix.

La importànci­a del pacte és perquè millora la situació respecte a l’anterior. Si bé el 2006 es va dur a terme una reforma laboral pactada entre els agents socials, no tenia per objectiu primordial modificar les parts més dures d’un canvi legislatiu anterior sinó modernitza­r les relacions laborals i a més es va dur a terme en un període de bonança. ●

La rebaixa d’indemnitza­cions o l’eliminació de l’autoritzac­ió dels ERO continuen vigents

-5 -10 -15 -20

 ?? SERGI ALCÁZAR IADIA ?? La vaga general del març del 2012 contra la reforma laboral aprovada un mes abans
SERGI ALCÁZAR IADIA La vaga general del març del 2012 contra la reforma laboral aprovada un mes abans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain