La Vanguardia (Català-1ª edició)

El lleure nocturn recorre a la justícia per salvar Cap d’Any

El toc de queda torna a buidar els carrers de les ciutats sense gairebé incidents i en espera de nits més mogudes

-

“Hem perdut la Nit de Nadal i no ens queda més remei que intentar salvar la nit de Cap d’Any”. Aquest és el lament generalitz­at dels empresaris dels sectors del lleure i la restauraci­ó que aquesta última setmana han patit la cancel·lació en cadena de celebracio­ns de Nadal d’empreses i famílies en restaurant­s, i el tancament dels bars musicals i les discoteque­s. La mesura que dimecres va comptar amb el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), malgrat la posició contrària de la Fiscalia, ha acabat de soscavar els ànims d’uns sectors molt maltractat­s per la crisi econòmica derivada de la pandèmia. “Desesperat­s i impotents”, el president de Fecasarm, la federació catalana que reuneix empresaris de la restauraci­ó i activitats musicals, David López, va anunciar que dilluns presentara­n un recurs contenciós administra­tiu al TSJC contra les restriccio­ns. L’objectiu: “salvar el Cap d’Any”.

Els empresaris no poden recórrer abans al tribunal perquè dilluns és el primer dia hàbil després dels dies festius de Nadal, va explicar López, que va acusar l’Administra­ció catalana, però especialme­nt el Departamen­t de Salut, d’haver actuat “amb mala fe” per no donar marge d’actuació i de defensa als jutjats.

El responsabl­e de Fecasarm va insistir que les noves restriccio­ns són “desproporc­ionades i contraprod­uents” perquè mesures com el toc de queda “no evitaran” la celebració de botellots amb el tancament del lleure nocturn els pròxims quinze dies.

El toc de queda es va estrenar la matinada de dijous a divendres, d’una a sis, tal com havia sol·licitat la Generalita­t, i estarà vigent, de moment, les pròximes dues setmanes en espera de l’evolució de les xifres de la pandèmia.

La primera de les matinades amb prohibició de trepitjar el carrer es va desenvolup­ar amb absoluta normalitat i un ampli compliment a tot Catalunya, d’acord amb els extractes de novetats dels Mossos d’Esquadra i les policies locals. Els responsabl­es van recórrer a calculador­es i, bé amb hores extres o anant uniformats, van aconseguir reforçar la presència de policies per garantir que es complís la prohibició de ser al carrer, tret que fos per una causa justificad­a.

Alguns delinqüent­s, tot i això, es van saltar el toc de queda, com per exemple els lladres que van destrossar l’aparador d’una botiga de telèfons mòbils del carrer Creu Coberta, a SantsMontj­uïc, fent servir un cotxe robat. Cap a les dues de la matinada, un testimoni va trucar al 112 alertant de l’encastamen­t. Quan les patrulles dels Mossos van arribar al lloc, els assaltants just van iniciar una fugida en un segon vehicle. El propietari de l’establimen­t va denunciar pèrdues superiors a 80.000 euros.

Aquest va ser l’incident més destacat d’una matinada en què els responsabl­es de les diferents policies havien donat instruccio­ns als agents de no denunciar, però sí explicar per deixar un marge de temps raonable als despistats que poguessin no haver-se assabentat de les noves restriccio­ns. ●

Uns lladres van aprofitar el confinamen­t nocturn per estampar un cotxe en una botiga de mòbils del carrer Creu Coberta

 ?? MONTSE GIRALT / SHOOTING ?? El passeig de Gràcia, un dels carrers més concorregu­ts de la ciutat, va estrenar el toc de queda completame­nt buit
MONTSE GIRALT / SHOOTING El passeig de Gràcia, un dels carrers més concorregu­ts de la ciutat, va estrenar el toc de queda completame­nt buit
 ?? MONTSE GIRALT / SHOOTING ?? Agents de la Guàrdia Urbana en acció a la plaça Reial
MONTSE GIRALT / SHOOTING Agents de la Guàrdia Urbana en acció a la plaça Reial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain