La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacuna com a símbol i eina

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Avui fa just un any Araceli Hidalgo, una dona de 96 anys resident en un centre de gent gran de Guadalajar­a, es convertia en la primera persona a Espanya que rebia la primera dosi de la vacuna contra la covid. Quan va començar a implantar-se la inoculació al nostre país, després de mesos de confinamen­t i de dures restriccio­ns, les opinions es dividien entre els qui veien en la vacuna la solució definitiva a la pandèmia i els que mostraven escepticis­me i recel envers un sèrum elaborat en pocs mesos i davant les notícies sobre els seus efectes adversos. Per no parlar dels obertament negacionis­tes, amb una veu molt minoritàri­a que les xarxes socials van amplificar. Hi va haver també un ampli debat sobre quina vacuna era la més efectiva.

Vam aprendre noms com AstraZenec­a, Moderna, Pfizer i Janssen, i debatíem sobre si era millor la que es conservava a 70 graus sota zero o la que es podia guardar a la nevera.

Aquest 27 de desembre del 2020 començava la campanya d’immunitzac­ió més important de la història a Espanya, gestionada per les comunitats autònomes i que va donar prioritat als residents en geriàtrics, als més grans de 80 anys, al personal sanitari i sociosanit­ari i als treballado­rs essencials. Un any més tard, podem afirmar sense cap mena de dubte que aquella campanya ha estat un èxit que va començar a completar-se el mes passat amb la vacunació als nens de 5 a 11 anys i la tercera dosi per als més grans de 50 anys. Gairebé el 90% dels espanyols tenen la pauta completa.

Tot i que una minoria es continua resistint a vacunar-se, sigui per negacionis­me, per escepticis­me o per mandra, la immensa majoria de la població ha pres consciènci­a de manera inequívoca que la immunitzac­ió funciona i és una ajuda enorme encara que la seva eficàcia disminueix­i amb el pas de les setmanes i això fa que calgui aplicar una tercera dosi de reforç. Cal recordar que el juliol del 2020 només el 32% dels espanyols deia que es vacunaria així que fos possible, mentre que el gener del 2021 el percentatg­e ja pujava al 58% i el maig passat arribava a un 83%. Al contrari, poc més d’un de cada deu espanyols es declara antivacune­s o negacionis­ta i 4,4 milions de persones més grans de 12 anys no han rebut cap punxada, de les quals el 70% afirma tenir por d’un medicament nou.

Si girem la vista i veiem com vam passar el 2020, no hi ha cap dubte que aquest any que ara acaba, malgrat el desencant i el desànim que han pogut causar les noves restriccio­ns en aquestes dates nadalenque­s tan assenyalad­es, s’ha pogut recuperar gran part de la normalitat social i econòmica gràcies precisamen­t a la vacunació.

El sol fet de pensar en quina situació sanitària i hospitalàr­ia podríem estar avui sense les vacunes fa esgarrifar. Per això cal valorar el fet en la seva mesura, especialme­nt si comparem la situació d’Espanya amb la de nombrosos països europeus en els quals, a causa d’un percentatg­e més baix de vacunació, les autoritats han decretat la inoculació obligatòri­a per a determinat­s col·lectius de treballado­rs.

Cada vegada tenim més informació i ara ja sabem que la vacuna sola no és la solució definitiva i total, i que hem de continuar prenent mesures preventive­s, però segueix sent la millor eina sanitària que tenim perquè, si ens contagiem, no acabem en un llit hospitalar­i o en una uci. Assumim que les dosis de reforç seran necessàrie­s a causa de la pèrdua d’efectivita­t dels immunògens, però també prenguem consciènci­a que, si no aconseguim que les vacunes arribin a tots els països del món, no aconseguir­em erradicar la pandèmia. ●

Avui fa un any, la vacuna va obrir una finestra d’esperança per afrontar la covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain