La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reforma de la Rambla

-

Sembla que aquest 2022 començarà la reforma de la Rambla, anunciada fa sis anys per l’Ajuntament de Barcelona. És un enorme retard que no té cap justificac­ió. Però està bé que finalment la ciutat comenci a parar atenció al seu passeig més emblemàtic. Les obres estan previstes en cinc fases i es començarà per la zona de Drassanes i la de Colom. Cal exigir, d’entrada, que les obres es facin de pressa i bé. El desenvolup­ament de les diverses etapes no s’ha d’eternitzar i convertir en un llarg suplici de molèsties i sorolls per als veïns i els passejants.

El projecte, que té un pressupost de

44,5 milions d’euros, el van aprovar recentment tots els partits amb representa­ció municipal. La nova ordenació de la Rambla, que arribarà gairebé fins al front marítim, millorarà l’accessibil­itat i la connectivi­tat entre els barris del Raval i el Gòtic, i reduirà l’espai destinat al vehicle només per a veïns, autobusos, transport de mercaderie­s i bicicletes, que reforçarà l’aposta pel vianant pels laterals de les voreres i pel centre. També s’articulara­n tres grans espais o places: la de Moja-Betlem, la de la Boqueria i la del Teatre, juntament amb un nou traçat del passeig per millorar la connexió amb el litoral, amb un nou espai urbà amb arbratge, paviment verd i drenant que faran que la Rambla sigui més llarga que mai. Al llarg de tot el passeig, així com als nous espais, es crearan diferents zones de descans sota els arbres, amb bancs i cadires. El que s’eliminarà seran els quioscos que en el seu moment van ser punts de venda d’animals, els darrers anys reconverti­ts. Es mantindran, en canvi, les parades de les floristes.

La reforma urbanístic­a de la Rambla hauria d’anar acompanyad­a, tot i això, d’una procés de transforma­ció més ambiciós. D’entrada hauria d’incloure més neteja i seguretat, així com un sistema de microbusos llançadora entre Colom i la plaça Catalunya per facilitar una còmoda comunicaci­ó als qui no vulguin –o no puguin– passejar a peu per tot el seu recorregut o hi vagin per feina o altres gestions. La supressió del vehicle privat ha de tenir alternativ­es eficients de transport públic.

És fonamental, així mateix, que aquest procés de transforma­ció urbanístic­a de la Rambla vagi acompanyat d’una revitalitz­ació cultural del seu entorn, en què la iniciativa de l’Ajuntament es complement­i amb una participac­ió activa de la Generalita­t i el conjunt d’institucio­ns ciutadanes. Hi ha moltes iniciative­s per potenciar el que és i continuarà sent un dels aparadors de Catalunya al món. Ara que es comença cal fer bé la feina. Ja és hora. ●

La transforma­ció de l’emblemàtic passeig s’ha de plantejar amb la màxima ambició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain