La Vanguardia (Català-1ª edició)

Striptreas­e nadalenc

- Antoni Puigverd

Als carrers i a les botigues, hi ha hagut bullici, presses de darrera hora i molts paquets amunt i avall, sí, però la processó va per dins. El segon Nadal sota la tirania del coronaviru­s es fa tan estrany que fins i tot enyorem la figura del cunyat, tan vilipendia­da. Quins temps, aquells, en què, durant el dinar de Nadal, havíem de suportar amb un somriure estoic les seves llargues teòriques sobre les diferèncie­s entre cava i xampany! Quins temps aquells en què l’exministre Fernández Díaz lamentava la fractura, a l’hora dels torrons i les neules, entre els partidaris de Puigdemont i els admiradors del comissari Villarejo!

Amb els joves escampats arreu del món, les taules de Nadal eren molt cosmopolit­es. A casa nostra aplegàvem comensals procedents de diverses ciutats d’Europa; alguns veïns i coneguts congregave­n familiars escampats per tres continents. Aquelles trobades van ser sobtadamen­t suprimides el Nadal del 2020, després d’un any tan traumàtic que ha marcat una frontera històrica: infeccions massives, heroïcitat sanitària, morts en soledat hospitalàr­ia, confinamen­ts dràstics, rebrots depriments. Ha passat un altre any, el 2021, i les onades del virus han anat xocant contra el dic de la vacunació. Semblava que ens en sortíem. Però ja hi tornem a ser.

No s’acaba d’entendre què ha passat. Les defenses contra el coronaviru­s s’han desfet com un castell de cartes. Els contagis tornen a desbocar-se i les autoritats demanen contenció. El Cap d’Any serà una festa sadomasoqu­ista. Els que vagin de revetlla ho faran com el soldat que sap que tornarà o amb una medalla o amb una bala al pit. S’espera un gener de col·lapses sanitaris i restriccio­ns severes. No se sap si les escoles tornaran a obrir, si els malalts cauran pels carrers a causa del col·lapse hospitalar­i o si, com diuen que ja passa a l’Índia, arribarà la immunitat de grup o de ramat, i el coronaviru­s quedarà domesticat com el microbi de la grip. Ningú no sap res. Sánchez toca el violí. Argimon ensenya millor les seves americanes que no pas els coneixemen­t mèdics. Els sanitaris ja no poden més. La ciutadania s’ha dividit entre histèrics ultraprude­nts (com ara jo) i els frívols obsessiona­ts amb el carpe diem.

Per què anàvem tan bé i de cop anem tan malament si l’òmicron encara no ha tingut temps d’assaltar el lideratge coronavíri­c? Aquest temps de confusió és ideal per als negacionis­tes i els conspirano­ics, que treuen pit: les vacunes només serveixen per fer-nos addictes, afirmen. I un ja només s’atreveix a recordar-los: gràcies a les vacunes, la morbiditat i la mortalitat són molt menors. Però ells insisteixe­n: si la mortalitat és baixa, per què ens tornen a imposar mascaretes i restriccio­ns? I un gosa contestar-los: perquè encara hi ha un tant per cent de persones que reaccionen dramàticam­ent al virus. Deixar que la gent faci vida normal i que s’accelerin els contactes a la manera de Johnson, Bolsonaro i companyia a la recerca de la immunitat de grup seria tant com abandonar una part de la població; seria tant com acceptar que en deixem morir uns quants per tal que els altres puguin viure al màxim. Aquesta decisió és una imposició moral autoritàri­a, contesten els negacionis­tes: estem sota una dictadura de mentiders! Arribat a aquest punt, un es rendeix i calla. Que passi el que hagi de passar. Com recorda Albert Camus a La pesta, el pitjor de l’epidèmia no és la mortalitat, sinó les ànimes que despulla, un espectacle que acostuma a ser horrorós. ●

El pitjor de l’epidèmia no és la mortalitat, sinó les ànimes que despulla

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain