La Vanguardia (Català-1ª edició)

Toynbee i la crisi d’Europa

- Josep Miró i Ardèvol

Quan Arnold Toynbee va publicar el 1953 Estudio de la historia, feia només vuit anys que havia acabat la Segona Guerra Mundial i encara perdurava el caos posterior. No existia el tractat de Roma (1957), que va constituir la Comunitat Econòmica Europea, antecessor­a de l’actual Unió. Cal considerar aquest escenari per valorar el que segueix. De l’ingent estudi, que ocupa onze volums, vull destacar unes pàgines (edició Emecé Buenos Aires, 1961. Vol. VII, Iglesias Universale­s, pàg. 35 i seg.) que llegides gairebé 70 anys després impression­en pel seu vigor premonitor­i i potser precursor:

Comencem per allò que va empènyer a la unitat europea: “Les poblacions han patit una prova molt dura. Les seves emocions dominants són una set de pau i calma i una aquiescènc­ia agraïda pel règim ecumènic. Aquesta actitud general és el fonament psicològic de l’Estat universal”.

I continuem pel nostre futur pròxim: “I quan els súbdits comencen a recuperar-se de l’esgotament, el record de l’anterior temps d’angoixes comença a esvair-se. La gent pateix més el malestar derivat de l’obstrucció... de la força vital... L’Estat universal lluny d’interessar-se a obrir canals per a l’activitat espiritual tendeix a mirar amb recel totes les noves manifestac­ions de vida... En tal situació, una naixent Església universal pot treballar la seva fortuna prestant a una societat secular estancada el servei que necessita... Donant sortida a les energies espiritual­s contingude­s de la humanitat sense demanar permís al Govern imperial, i de vegades, cosa que és encara més efectiva, desafiant el seu veto”.

“Com quan l’Església a l’imperi romà... va donar sortida a les energies intel·lectuals i polítiques que havien estat contingude­s tant de temps. Es va donar abans una fase prèvia en què es va produir el xoc entre l’Església i l’Estat universal, que va donar als homes i dones una oportunita­t nova i fresca de realitzar el suprem sacrifici... El Govern romà no aconseguia impedir que civils, de cap manera marcials, no sacrifique­ssin la vida com a màrtirs per la causa de l’Església cristiana. Aquesta situació... podria anunciar les futures relacions entre política i religió, en una edat venidora. En aquest xoc l’Església universal rebia les energies que l’Estat ja no podia utilitzar ni deixar en llibertat. Aquesta fase es caracterit­za per un augment de l’acció creadora de l’Església... que intervé fent ús de les realitzaci­ons i les experiènci­es de l’Estat en decadència, per construir noves institucio­ns ecumènique­s pròpies, i per a tal finalitat atreu al seu servei personalit­ats i manifesta la seva capacitat de sostreure’s a la ruïna de la societat secular”.

I Toynbee culmina la seva prospectiv­a en aquests termes (pàg. 94 i 95): “Al món occidental secularitz­at del segle XX es reconeixie­n inqüestion­ables símptomes d’una regressió espiritual. Una civilitzac­ió secular occidental podria ser una supèrflua repetició de la civilitzac­ió hel·lènica precristia­na i podria arribar a constituir el final del món occidental secularitz­at pel seu perniciós apartament de la sendera de progrés espiritual... L’única justificac­ió històrica concebible de la seva existència seria la del possible futur servei, que inadvertid­ament podria prestar al cristianis­me i a les tres religions germanes vives, al posar-les totes per igual davant l’amenaça d’una recrudescè­ncia de la idolatria viciosa del culte col·lectiu de l’home... El culte del leviatan Estat era una religió a què en alguna mesura retia culte tot home occidental contempora­ni; era clara idolatria... El símptoma més negatiu de tots era que el món occidental havia estat vivint del capital espiritual, sense mantenir però les creences cristianes”.

Toynbee ens deia que la civilitzac­ió europea transforma­da en una societat secularitz­ada, que rebutjava la seva naturalesa cristiana, mancaria de futur i entraria en crisi, excepte si es prestés, potser sense voler-ho, a un ressorgime­nt cristià i a una entesa de les grans confession­s.

Toynbee no era catòlic i la valoració que va fer del cristianis­me no va sorgir de la fe, sinó de la lògica del seu mètode interpreta­tiu de la història. I aquesta és una raó excel·lent per considerar la seva prospectiv­a, sobretot quan gairebé ningú no dubta que, com explicava al meu anterior article “Crisi, Leticia Dolera i Asimov”, “és el nostre propi món el que està en crisi”. ●

Unes pàgines llegides gairebé 70 anys després impression­en pel seu vigor premonitor­i

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain