La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu dels tests d’antígens fins i tot s’ha duplicat, atesa la demanda elevada

-

L’última setmana ha estat molt difícil trobar tests ràpids d’antígens (TAR) a les farmàcies espanyoles, atesa l’elevada demanda de persones que volien fer-se una prova de covid abans de les reunions familiars de Nadal, enmig de l’explosió de contagis. I els tests han arribat fins i tot a duplicar el seu preu, va denunciar l’organitzac­ió de consumidor­s Facua, que va criticar el sector d’inflar el cost i va demanar al Govern espanyol que el reguli.

Francisco Criado, de la junta del Col·legi de Farmacèuti­cs de Màlaga, va explicar a Europa Press que els tests els arriben a les farmàcies amb el preu pràcticame­nt duplicat en origen i les oficines repercutie­n la pujada als consumidor­s.

Divendres a Madrid o a Barcelona, per exemple, no hi havia gairebé cap test a la venda. Això, tot i que dijous, l’Agència Espanyola de Medicament­s va anunciar les autoritzac­ions temporals de tests dirigits, en principi, a profession­als, com va decidir el Govern espanyol.

Facua va dir que només cinc de 150 farmàcies consultade­s dimecres a Barcelona, Madrid, Sevilla, València i Vitòria tenien tests, entre 4,95 i 10 euros. L’entitat va criticar que “ni el Ministeri de Sanitat ni les autonomies no han fixat preus màxims, així afavorien els desproporc­ionats marges de beneficis”. Es va lamentar que en algunes autonomies el sistema de salut està col·lapsat, cosa que dificulta fer-se proves a la sanitat pública.

El Consell General d’Infermeria va censurar igualment que hi hagi diferèncie­s de gairebé 10 euros de preu entre unes farmàcies i d’altres i considera “inadmissib­le” la pujada de preus. Va demanar de regular-los “per evitar l’especulaci­ó”. Ens vam passar mesos reclamant que es fixés el preu de les mascaretes. Ara, torna a passar amb els tests d’antígens”, va dir Florentino Pérez Raya, president de l’organisme. Si es vol augmentar el diagnòstic precoç, cal un preu màxim i assequible, va afegir. S’espera que l’existència dels tests es normalitzi aquesta setmana o després de Cap d’Any, i amb això, el seu preu, si baixa la demanda després de les festes. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain