La Vanguardia (Català-1ª edició)

Almenys 28 ofegats en un altre naufragi a les costes de Líbia

-

Un nou i dramàtic fet ha confirmat que la Mediterràn­ia s’ha convertit en el Mare Mortum. Almenys 28 cadàvers (altres fonts parlen de 27) han estat recuperats de les aigües durant les últimes hores davant les costes de Líbia. Es tracta de part dels migrants que miraven de guanyar les costes d’Europa en una fràgil embarcació. Unes 60 persones viatjaven al vaixell, cosa que fa témer que la xifra final de víctimes sigui molt més alta.

Entre els cossos recuperats, hi ha els d’un nadó i dues dones, segons la Mitja Lluna Roja líbia. Els cossos van ser trobats a llocs diferents davant la ciutat costanera de Khoms. De moment, només tres ocupants han estat rescatats amb vida. Inicialmen­t hi havia dubtes sobre si estàvem davant una o més d’una tragèdia. Algunes fonts governamen­tals van apuntar inicialmen­t a la possibilit­at que fossin diversos naufragis. El Ministeri de l’Interior de Líbia, tot i això, va anunciar ahir que els ofegats viatjaven en un vaixell que va naufragar quan intentava arribar a Europa.

La tragèdia va cridar l’atenció de les autoritats després de l’aparició de diversos cossos a les platges a l’est de la capital del país, Trípoli. Els guardacost­es locals, mal dotats i de vegades més un problema que una veritable solució, han anunciat una operació per intentar localitzar els migrants que falten. El ministeri no ha ofert més dades del lloc exacte del naufragi ni sobre quan va passar.

L’anunci té lloc un dia després que Tunísia anunciés el rescat de 44 migrants que van sortir de Líbia amb destinació a Itàlia. Les oenagés que operen a la zona han confirmat que hi ha hagut un augment de les travessies i intents de travessia des de Líbia, motivat per la creixent repressió de les autoritats sobre els migrants a Trípoli.

Unes 1.500 persones s’han ofegat en nombrosos naufragis a la ruta de la Mediterràn­ia central aquest any, segons l’agència de l’ONU per a la migració. A començamen­ts d’aquest mes, més de 160 immigrants van perdre la vida en dos naufragis davant el país nord-africà, segons

Entre els cossos sense vida recuperats del mar hi ha un nadó i dues dones; la xifra final de víctimes serà més alta

l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions. Els traficants de persones s’han beneficiat del caos en aquesta nació rica en petroli i han introduït els migrants a través de l’extensa frontera del país amb sis nacions. Fiquen els desesperat­s en llanxes de goma i els llancen en arriscades travessies per la Mediterràn­ia. Els qui són intercepta­ts durant l’intent són traslladat­s a centres de detenció on pateixen treballs forçats, pallisses, violacions i tortures. ●

 ?? LIBYAN RED CRESCENT / REUTERS ?? Algunes de les víctimes
LIBYAN RED CRESCENT / REUTERS Algunes de les víctimes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain