La Vanguardia (Català-1ª edició)

Doble propòsit: cuidar malalts i donar feina a persones vulnerable­s

Aliança del Clínic i Formació i Treball per impulsar la recuperaci­ó a casa de pacients trasplanta­ts

-

“Ara li toca prendre aquestes pastilles i després, si li ve de gust, podem sortir a fer un tomb”, proposa el Daniel al Fernando, que s’està recuperant d’un recent autotraspl­antament de medul·la òssia. L’escena té lloc en un pis del carrer Villarroel, molt a prop del Clínic de Barcelona. Aquest hospital i la Fundació Formació i Treball (FiT) fa un any i mig que col·laboren en una innovadora iniciativa que persegueix un doble objectiu: millorar la qualitat de vida de persones autotraspl­antades, durant les dues setmanes del seu període de convalescè­ncia, i promoure la inserció laboral de treballado­rs en risc d’exclusió.

“Des de fa més de 20 anys tenim al Clínic un programa d’atenció a la llar que permet que 40 de cada 100 trasplanta­ts es puguin recuperar a casa, però per això han de tenir un cuidador les 24 hores”, explica el doctor Francesc Fernández, coordinado­r del programa d’atenció a domicili de l’Institut Clínic de Malalties Hematològi­ques i Oncològiqu­es. No tots els pacients podien optar a aquesta possibilit­at, ja que havien de comptar amb un familiar que estigués pendent d’ells dia i nit o pagar algú perquè ho fes. Així mateix, subratlla Fernández, per motius mèdics i logístics aquesta fórmula només es pot posar en pràctica si els ciutadans trasplanta­ts resideixen a a tot estirar a 30 minuts amb cotxe del Clínic, ja que, cada dia, una infermera o un metge els visiten per seguir la seva evolució i ajustar la medicació.

Aquests esculls s’estan resolent gràcies al conveni amb FiT, que disposa d’un equip de 26 cuidadors que han estat formats per a aquesta comesa, i també per la implicació de diferents fundacions que cedeixen pisos a prop del Clínic perquè les persones de fora de Barcelona puguin instal·lar-s’hi durant el període de convalescè­ncia. “El sou dels cuidadors l’assumeix actualment una entitat externa, cada any anem renovant l’acord”, precisa Fernández.

“Ser aquí és un luxe, em trobo com a casa”, comenta Fernando López, jubilat de 64 anys de les Franqueses del Vallès, qui uns dies després de ser sotmès a un autotraspl­antament al Clínic, es va instal·lar a l’habitatge del carrer Villarroel de la fundació Josep Carreras. Els dilluns, dimecres i divendres, a les set del matí, arriba Daniel Salido, de 52 anys, per atendre’l fins a les tres de la tarda, quan el relleva una companya en el segon torn de la jornada, i a la nit n’arriba una tercera. “La meva dona pot venir la resta de dies de la setmana”, apunta el Fernando, assegut en una butaca al costat de la finestra. Aquí passa moltes hores i si fa bon temps fa llargs i tranquils passejos per l’Eixample.

El Daniel, que té el títol d’auxiliar d’infermeria, va arribar a FiT a través de Càritas, quan es va quedar sense feina. FiT l’ha acompanyat en el procés per reincorpor­ar-se al món laboral i, fins al moment, ha atès set trasplanta­ts. Actualment, la borsa de treball domèstic APROP de la fundació compta amb 110 persones, des d’aturats de llarga durada, dones soles a càrrec de fills i altres col·lectius en risc d’exclusió.

“Vaig començar a cuidar trasplanta­ts fa un any. És una ocupació molt gratifican­t, m’omple molt poder ajudar-los. Els contractes normalment són de quinze dies, per això ho compagino amb altres feines”, comenta el Daniel.

Sonia Ruiz, responsabl­e d’Acció Social de FiT, apunta que des del mes de juliol del 2020 i fins a l’actualitat, les 26 persones de la borsa de l’entitat formades per a aquesta comesa han assistit 22 pacients, que s’ha traduït en 71 contractes d’inserció. Tot i que els períodes de feina es limiten a dues setmanes, Ruiz destaca que col·laborar amb el Clínic aporta molt valor als seus currículum­s i els obre les portes a futures ocupacions.

“Els 26 participan­ts ja tenen un recorregut amb nosaltres, alguns acrediten titulació d’auxili

22

Pacients atesos a casa seva, o en un pis cedit a prop de l’hospital, des que va arrencar el programa, el juliol del 2020

Vint-i-sis persones de la borsa de treball de FiT, la majoria dones migrants, participen en el programa

La recuperaci­ó dels pacients a casa seva, o en algun dels pisos cedits, és més ràpida que a l’hospital

ar d’infermeria o el certificat de profession­alitat d’atenció sociosanit­ària, d’altres acumulen experiènci­a per la seva tasca en residèncie­s o assistint persones grans o malaltes”, especifica Ruiz. La gran majoria són dones immigrants.

L’objectiu traçat és poder anar ampliant progressiv­ament el nombre de pacients que entren en aquest programa. No en va, tal com subratlla el doctor Fernández, la recuperaci­ó al seu propi habitatge, o en algun dels pisos cedits, és més ràpida que en el centre sanitari. “Les taxes d’infecció i febre són inferiors a casa”, indica.

Cal apuntar que la iniciativa va començar en plena pandèmia de la covid-19, en un moment summament complicat per al sistema de salut. Fernández destaca que s’ha prioritzat l’atenció domiciliàr­ia dels pacients autotraspl­antats, que necessiten

 ?? XAVIER CERVERA ?? El cuidador Daniel Salido, a la dreta, ensenyant a Fernando López, autotraspl­antat fa poc, les pastilles que ha de prendre
XAVIER CERVERA El cuidador Daniel Salido, a la dreta, ensenyant a Fernando López, autotraspl­antat fa poc, les pastilles que ha de prendre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain