La Vanguardia (Català-1ª edició)

Palma transforma­rà el seu passeig per trencar la barrera amb el mar

La reforma redueix els carrils de circulació, crea zones noves per als vianants i s’amplia la presència d’arbres

- Barca

El passeig Marítim de Palma, un dels punts icònics de la ciutat, deixarà de ser una carretera amb voreres als costats per convertirs­e en un espai central de la ciutat, amb noves zones verdes, menys carrils per als cotxes i més espai per als vianants. El Consell de Ministres ha aprovat la remodelaci­ó d’una espai de la ciutat que suposarà trencar la barrera física que hi ha en aquests moments entre bona part de Palma i el mar.

El projecte implicarà una inversió de 43,1 milions d’euros durant els pròxims 20 mesos i la filosofia principal d’aquesta actuació és fomentar la interacció entre el port i la ciutat, que ara viuen l’un a l’esquena de l’altra. Es crearan espais lliures vinculats a l’ús per als vianants i es preveu fomentar el transport públic restant presència al cotxe privat. L’espai és competènci­a de l’Autoritat Portuària de les Balears, d’aquí la intervenci­ó del Ministeri de Transport, Mobilitat i

Agenda Urbana.

La transforma­ció més visible és la reducció dels carrils de circulació actuals. A l’actualitat, amb els set carrils de cotxes, el passeig Marítim s’assembla més a una autopista de velocitat reduïda que a un passeig pròpiament dit i és una autèntica cicatriu que separa el mar de la ciutat. La remodelaci­ó implicarà eliminar tres d’aquests set carrils, de manera que només en quedin dos en cadascun dels sentits de circulació. Així mateix, s’incrementa­ran els passos de vianants. Al llarg dels més de 5 quilòmetre­s de longitud, el passeig amb prou feines té una dotzena de zones de pas d’un costat a l’altre, però el projecte de millora preveu la incorporac­ió de deu passos de vianants més per augmentar la permeabili­tat, fer-lo més transversa­l, millorar l’accessibil­itat i augmentar la seguretat dels vianants.

El projecte incorpora actuacions per connectar la zona de làmina d’aigua, on s’ubica el port, amb barris veïns a la ciutat amb què ara amb prou feines hi ha connexió, com són es Jonquet i el Terreno, una altra de les zones de Palma objecte d’una transforma­ció urbanístic­a profunda. Es preveu la construcci­ó de rampes, escales i baranes per facilitar la integració d’aquests dos barris amb el passeig.

Les modificaci­ons del traçat respectara­n al màxim l’actual arbratge de la zona, amb les seves caracterís­tiques de a Palma. La proposta aprovada dona continuïta­t a aquesta imatge, però proposa d’incorporar noves espècies, parterres i la plantació d’uns 2.000 arbres nous. Aquesta actuació suposarà la creació de 36.487 m2 de zona verda.

Pel que fa a la mobilitat, es completarà el carril bici en tota l’extensió del passeig i es deixa una zona definida per a una futura incorporac­ió de la línia de tramvia o de bus de trànsit ràpid.

El passeig Marítim de Palma és una zona turística amb nombrosos hotels, però també és una zona de lleure nocturn amb discoteque­s molt conegudes, ara tancades per la pandèmia, i amb alguns punts degradats per culpa del botellot i altres activitats, malgrat la seva privilegia­da situació i les extraordin­àries vistes a la catedral i al centre històric de Palma. ●

El projecte té una inversió prevista de 43 milions d’euros i un termini d’execució de 20 mesos

 ?? Eloen O nB ?? Simulació del passeig Marítim de Palma reformat
Eloen O nB Simulació del passeig Marítim de Palma reformat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain