La Vanguardia (Català-1ª edició)

Malgrat dilemes morals i ètics, l’olimpisme viu

Els Jocs de la pandèmia esquiven el tràngol

-

Em vaig plantejar el gran dilema durant la cerimònia d’inauguraci­ó de Tòquio 2020.

Uns quants centenars de periodiste­s, tots vacunats, testats i emmascarat­s, tot just ocupàvem una ala minúscula de les grades.

La resta era cartó pedra. 80.000 places buides. Un estadi olímpic buit. Emmudia el món i rugien milers de japonesos, aquests vociferant a les portes de l’estadi: emetien consignes inintel·ligibles, i la cridòria retrunyia a l’interior del recinte.

Els podia sentir, fins i tot, l’emperador Naruhito.

Vaig anar a preguntar a un voluntari local:

–Què diuen els manifestan­ts, tota aquesta gent, a les portes de l’estadi? De què es queixen?

–Protesten contra els Jocs. Consideren que són molt cars, un disbarat per a la nostra economia. Creuen que ens posen en perill i no s’haurien de celebrar. Diuen: “Està corrent el coronaviru­s!”.

Potser desconcert­ats, els esportiste­s a peu de camp no sabien gaire cap a on mirar. Orgullosos, portaven les banderes, els uniformes nacionals i les esperances. I tot i això, cada vegada que alçaven la vista, llavors advertien que allà a dalt, a les grades, no hi havia ningú.

Potser centenars de periodiste­s emmascarat­s que, tímidament, els observaven i els aplaudien. Em vaig preguntar: –Què deu sentir un esportista olímpic desfilant davant el cartó pedra? Se sent absurd i descol·locat, o més aviat il·lusionat davant el fet que els Jocs, definitiva­ment, se celebrin?

En el transcurs d’aquestes dues setmanes i mitja, vaig abordar la qüestió amb un grapat d’olímpics.

Els vaig preguntar: –Què ha sentit competint en estadis buits?

La seva opinió era unànime, com si haguessin posat en comú les respostes:

–En el 98% dels casos, ningú m’observa quan practico esport. Vostè creu que m’afectarà el fet que no hi hagi públic en aquestes grades...?

(...)

I així va ser.

En estadis, piscines i pavellons buits, vam presenciar rècords del món en atletisme i natació. Vam veure volar els astres de l’NBA, eterns ors olímpics. Es van fondre tennistes, vençuts per la calor i la humitat, i van perdre llegendes: Djokovic serà campió de tot, però potser no serà campió olímpic.

Vam assistir a un moment únic: l’halter transsexua­l Laurel Hubbard va competir entre les dones (i després de fer-ho va anunciar que es retirava de la competició).

I vam comprendre que Simone Biles, la millor gimnasta de la història, és humana.

Potser no va sentir el pes del públic a la grada, però sí que va sentir el pes del món a l’esquena. ●

Què deu sentir un olímpic desfilant davant el cartó pedra? Se sent absurd o il·lusionat?

 ?? LIONEL BON VENTURE /  FP ?? Simone Biles, estrella dels Jocs de Tòquio el 2020, poc abans de la final de barra d’equilibri
LIONEL BON VENTURE / FP Simone Biles, estrella dels Jocs de Tòquio el 2020, poc abans de la final de barra d’equilibri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain