La Vanguardia (Català-1ª edició)

El boom de l’art digital

Els NFT, que es basen en la tecnologia ‘blockchain’, porten el mercat als núvols

- PIERGIORGI­O M. SANDRI B

S’acaba d’adjudicar en una subhasta el primer SMS de la història, de l’any 1992, per més de 130.000 euros. Ara el comprador és propietari del protocol informàtic de comunicaci­ó que es va fer servir per a la tramesa d’aquest missatge. La seva titularita­t està reconeguda mitjançant l’anomenat NFT (tokens no fungibles en anglès). Es tracta d’un codi encriptat exclusiu, basat en la tecnologia de la cadena de blocs, que confereix autenticit­at al missatge telefònic, ja que l’SMS per si mateix no es pot lliurar físicament.

Fa un any, aquesta modalitat per comerciali­tzar obres d’art o peces úniques era una opció minoritàri­a, però està guanyant popularita­t i volum de negoci. El març de l’any passat, la casa de subhasta Christie’s va aconseguir vendre una obra en format numèric de l’artista Beeple per gairebé 70 milions d’euros. Aquest any els seus ingressos procedents d’aquesta modalitat tecnològic­a van superar els 130 milions.

Pel que fa a Sotheby’s, tancaran l’any amb el seu millor exercici dels 277 anys d’història gràcies als NFT. La casa de subhastes va acreditar una “afluència de col·leccionist­es més joves i coneixedor­s de la tecnologia” interessat­s en NFT, actius digitals que inclouen art, música, poesia i fins i tot tuits, arxivats a la cadena de blocs Ethereum. Aproximada­ment un 80% de tots els postors d’NFT es van estrenar el 2021. I més de la meitat tenien menys de 40 anys.

Mitjançant els NFT, que s’assemblen a un títol de propietat, la titularita­t és traçable. I, segons les regles fixades, es pot limitar el nombre de versions de l’obra o els percentatg­es sobre una revenda futura a l’autor. El seu potencial és enorme, perquè, per les seves caracterís­tiques, poden operar tant en la realitat física (és a dir, el mercat de l’art) com en el metavers (la realitat virtual en potència que estan promovent les grans tecnològiq­ues). Així, per posar un exemple, gràcies als NFT, es podrà comprar un terreny en una realitat informàtic­a paral·lela. O una peça de roba, amb la garantia d’evitar, mitjançant aquest sistema, possibles falsificac­ions. Algunes cases de subhastes ja tenen les seves pròpies oficines al metavers i, per descomptat, accepten també pagaments en criptomone­des.

Segons escrivia David Ktshozyan, de la companyia d’asseguranc­es Clyde&Co, “en el transcurs de l’any, els NFT han transforma­t la manera en què les persones veuen l’art, la música i els esports. Tenint en compte que poden representa­r qualsevol cosa digital, anticipem que el seu ús s’estendrà a altres mitjans digitals. L’any 2021, les vendes d’NFT van superar els 2.200 milions d’euros sense signes de desacceler­ació”.

Christian Bono, de la plataforma de compravend­a de criptomone­des BitBase, explica que “el preu d’aquestes obres d’art el fixa el mercat partint de l’oferta i la demanda, partint de la cotització inicial que fixa l’artista. Els NFT són la tecnologia que fa la funció de registre i, com a tal, serà en el futur aplicable a altres àmbits, des dels videojocs fins a l’immobiliar­i”. La seva firma s’acaba d’associar amb Woonkly, primera xarxa social descentral­itzada, en què tot el contingut es puja ja com a NFT, perquè els creadors segueixin la traçabilit­at i viralitzac­ió de les seves obres. Això sí, cal mantenir-se alerta. Aquesta mateixa setmana, Justin Kan, cofundador de Twitch i creador de Fractal, una plataforma per a la compravend­a d’NFTs de videojocs, va anunciar que una estafa d’uns hackers ha causat pèrdues de 150.000 euros a centenars d’usuaris. ●

Les cases de subhastes Christie’s i Sotheby’s aconseguei­xen resultats rècord gràcies als NFT

Aquesta tecnologia permet atribuir la propietat d’una obra tant físicament com virtual

 ?? HRISTIAN HARTMANN / REUTERS ?? El primer SMS de la història, “Merry Christmas” (1992), ha estat venut com a NFT
HRISTIAN HARTMANN / REUTERS El primer SMS de la història, “Merry Christmas” (1992), ha estat venut com a NFT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain