La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CEOE i CC.OO. defensen la reforma davant les crítiques

Garamendi considera que no ha guanyat “ningú sinó el país”

-

El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, i el sindicat Comissions Obreres van defensar ahir la reforma laboral pactada amb el Govern davant les crítiques internes entre l’empresaria­t i en el Partit Popular.

En una entrevista a El Correo, recollida per Europa Press, Garamendi va afirmar que la reforma laboral “no és cosmètica, que no ha guanyat ningú, sinó el país”. L’aprovació de la reforma ha aixecat crítiques internes. Les patronals Foment del Treball, la madrilenya CEIM, la del camp Asaja i Anfac no hi van votar a favor.

En resposta al líder de l’oposició, Pablo Casado, que ja ha declarat que derogarà la reforma si algun dia aconseguei­x governar, Garamendi va respondre que li sembla “legítim i està en el seu dret de fer-ho.

Cadascú té el seu lloc”. “Ell tampoc no em truca per dirme el que jo he de fer”, va afegir el president de la CEOE.

El líder de la patronal sí que va fer una advertènci­a al Govern a l’hora d’intentar sumar majories per aprovar la reforma. “Si al text li canvien una coma, potser no podran comptar amb nosaltres per asseure’ns a la taula a partir d’aquest moment. Als acords s’hi arriba per complir-los”, va advertir.

Per Garamendi aquesta reforma neix d’un acord que “té uns valors molt importants i no es pot substituir de qualsevol manera”, per la qual cosa “no seria aconsellab­le que un Govern ho volgués trencar” en el futur.

L’acord, va dir, “ofereix estabilita­t, seguretat jurídica, un bon clima, distensió i una imatge impecable davant les institucio­ns europees”.

D’altra banda, el líder de Comissions Obreres, Unai Sordo, va defensar, en una entrevista a la cadena de ràdio SER Bilbao, que la reforma és “molt profunda i recupera millores i drets laborals”.

Sordo va assenyalar que, en les últimes dues dècades, “totes les reformes laborals havien anat per la via de precaritza­r l’ocupació, de disminuir el poder d’organitzac­ió dels treballado­rs, de facilitar que les empreses disminuïss­in els salaris i externalit­zessin els riscos” i, segons va destacar, “per primera vegada això rema en direcció contrària”.

En aquest sentit, el líder de CC.OO. va dir que “es donarà un procés d’estabilitz­ació de l’ocupació bastant intens, hem recuperat equilibris en la negociació col·lectiva i hem millorat la situació de responsabi­litat de les empreses pel que fa als contractes i les seves contractes”.

Sobre el tràmit parlamenta­ri que cal perquè entri en vigor la reforma laboral, Sordo va

Unai Sordo insta l’esquerra a donar llum verda a la reforma cridant a fer un exercici de responsabi­litat

demanar a tots els partits i grups parlamenta­ris “un exercici de responsabi­litat”. Va reclamar especialme­nt als partits “progressis­tes o als que es s’anomenen d’esquerra”, que “llegeixin bé el moment històric que estem vivint”, davant les crítiques d’alguns moviments que consideren que la reforma és molt superficia­l. ●

 ?? ISMAEL HERRERO / EFE ?? La temporalit­at es vol reduir en sectors com l’hostaleria
ISMAEL HERRERO / EFE La temporalit­at es vol reduir en sectors com l’hostaleria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain