La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les Balears posen límits a la indústria dels creuers i n’acoten l’arribada a Palma

Govern i navilieres arriben a un acord per reduir l’activitat dels vaixells

- NEKANE D. HERMOSO

El Govern balear i les principals navilieres internacio­nals de creuers han arribat a un acord per limitar l’arribada de grans embarcacio­ns de passatgers al port de Palma i evitar que un mateix dia es concentrin fins a deu vaixells d’on desembarqu­en desenes de milers de passatgers, com ha arribat a passar. A partir d’ara, només podran coincidir tres creuers de manera simultània un mateix dia i només un d’ells podrà ser un megacreuer de més de 5.000 passatgers, segons el pacte.

L’acord arriba després de dos anys d’intenses negociacio­ns entre el Govern de França, Armengol i la patronal de les grans navilieres, amb representa­nts de Costa Cruceros, MSC Creuers, TUI Cruises, Roya Caribbean i Marella Cruises. És una declaració d’intencions, ja que no hi ha via legal per limitar l’arribada de grans vaixells, però tant el Govern com les navilieres asseguren que es tracta d’una decisió satisfactò­ria que combina els interessos de les empreses amb la creixent preocupaci­ó ciutadana per l’arribada massiva de creuers a la ciutat.

L’últim estudi sobre els beneficis econòmics que reporta a Palma el turisme de creuers és de l’any 2017. El va dur a terme la Universita­t de les Illes Balears, a petició de l’Autoritat Portuària de les Balears, i calculava uns beneficis d’uns 256 milions d’euros a l’any, un 1,04% del valor afegit brut. Calculava que del sector depenien gairebé 6.000 llocs de treball directes. L’activitat ha anat en augment des d’aleshores, amb el parèntesi dels últims mesos provocat per la pandèmia, però aquest creixent negoci ha creat en paral·lel un progressiu rebuig ciutadà.

Partits ecologiste­s i formacions d’esquerres de les Illes s’han manifestat en contra de l’arribada massiva d’aquestes grans embarcacio­ns. Asseguren que la presència simultània de fins a 30.000 viatgers un sol dia en una ciutat de 400.000 habitants col·lapsa els carrers, genera consum energètic, genera abocaments al port i a les zones limítrofes i molesta els residents. Aquest conflicte d’interessos entre els beneficis econòmics de l’activitat i el rebuig d’una part de la ciutadania de Palma ara es pretén superar amb l’acord. El resultat pràctic és que, a partir del 2022, arribaran al port de Palma 460 embarcacio­ns amb capacitat per a més de 500 passatgers, a diferència de les 538 que van arribar el 2019, l’últim any que serveix com a referència. És una reducció d’un 14,5 %, segons les dades del Govern.

Si es comptabili­tza el total de vaixells, inclosos els d’una capacitat inferior a 500 passatgers, les escales previstes seran de 518, davant de les 594 de llavors, cosa que

Només podran coincidir tres embarcacio­ns per dia, amb un únic megacreuer

suposa una reducció d’un 13 %. La mesura implica que no es podrà superar un màxim de 8.500 creueriste­s diaris en un còmput setmanal. És a dir, si un dia se superen, l’endemà s’haurà de reduir la xifra. La dada és lluny dels 30.000 creueriste­s que han arribat a desembarca­r un sol dia a Palma.

“Suposa fixar, per primera vegada, límits a l’arribada de creuers a Palma, una cosa que no hagués estat possible sense la voluntat del sector”, assenyala el Conseller de Model Ecòmic i Turisme del Govern, Iago Negueruela. Els socis de Govern d’Armengol, en canvi, ho consideren insuficien­t. La patronal de les navilieres, CLIA, assegura que està molt satisfeta amb el pacte, que permet mantenir l’activitat del sector gràcies a una autoregula­ció que valoren com a positiva tant per a les empreses com per a la ciutat. ●

 ?? JAIME REINA ?? Una parella de turistes es fotografia davant del port de Palma amb diversos creuers de fons
JAIME REINA Una parella de turistes es fotografia davant del port de Palma amb diversos creuers de fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain