La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macson: de la necessitat virtut

La històrica cadena de moda redimensio­na les botigues i impulsa l’online per tornar a créixer després de perdre la meitat de facturació en quatre anys

-

Perquè un arbre torni a créixer de vegades cal podar algunes branques”. Amb aquest exemple gràfic Domingo Obradors, conseller delegat en la històrica firma de moda masculina Macson, explica el procés que la cadena va iniciar el 2019 i que ha accelerat a causa de la pandèmia. Després d’un creixement vertiginós, el 2016 va arribar a una xifra de facturació rècord, fins als 21,5 milions d’euros.

Però les vendes van començar a baixar ràpidament a partir de llavors, fins a reduir-se a més de la meitat (10 milions) el 2020, una caiguda augmentada per l’efecte de la covid i de les restriccio­ns que ha patit el comerç de manera intermiten­t des d’aleshores. “Hi va haver un canvi d’hàbits de consum en els nostre clients i fets com l’atemptat de la Rambla o el procés van impactar en la facturació de les nostres botigues en zones turístique­s”,diu Obradors.

La marca, que està a punt de fer 80 anys en mans de la quarta generació familiar, ha implementa­t un pla per redimensio­nar la seva xarxa d’establimen­ts i oferir serveis nous amb l’objectiu de frenar el descens de facturació i recuperar les vendes. “L’arribada de la pandèmia ens ha ajudat a prendre decisions més ràpid, hem tancat botigues que no funcionave­n prou bé i hem fet reubicacio­ns aprofitant la caiguda dels lloguers comercials”, afirma Obradors.

Macson disposa ara de 48 punts de venda a Espanya i Andorra i ha tornat a les zones prèmium. Fa tot just unes setmanes va obrir al Portal de l’Àngel, al carrer de l’Arcs. Aconseguir un lloguer assumible i rendible en aquest lloc privilegia­t –és el carrer comercial més car d’Espanya– era “impensable” abans de la covid, diu Obradors. La crisi de la pandèmia i els tancaments de gegants del tèxtil com Inditex i H&M–concentren la seva oferta en grans establimen­ts amb més valor afegit– ha suposat un revulsiu per al comerç minorista i ha permès a marques com Macson entrar en zones fins ara inassumibl­es per a moltes cadenes.

La reconversi­ó de la firma, fundada a Barcelona el 1942, es completa amb l’impuls de la línia de moda femenina –“funciona molt bé”, comenta el conseller delegat– i de l’omnicanali­tat, amb la integració de la venda en línia i presencial –la firma ha triplicat les vendes al canal digital en dos anys–. Amb aquest canvi, l’empresa ha començat a recuperar les vendes, fins als 13 milions d’euros aquest 2021, un 19% més que l’any anterior. L’objectiu per al 2022 és arribar als 15 milions. Més endavant, Obradors estudia obrir més serveis en els seus establimen­ts, com la perfumeria o espais dedicats al vi. “La botiga tradiciona­l ha de canviar i cal que es reinventi”, diu. ●

Augmenta les vendes un 19% el 2021, fins als 13 milions, i torna a zones comercials prèmium

 ?? E	RN 
      N /   		N R ?? Domingo Obradors, conseller delegat de Macson, a la seu de la companyia a Barcelona
E RN N / N R Domingo Obradors, conseller delegat de Macson, a la seu de la companyia a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain