La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pura vida, art molt alt

- DONAT PUTX

Pau Riba & De Mortimers

Lloc i ata Centre Artesà Tradicionà­rius (23/XII/2021)

L’any 2001 Pau Riba estrenava Jisàs de Netzerit, espectacle que situava la història sagrada dels cristians en el futur, que es revelava com el capítol zero de Star Wars i que combinava un relat on el naixement del Messies es fonia amb l’actualitat i una formidable selecció de nadales. Nadales que no són el mateix que villancico­s, com va deixar clar amb conya en cert moment en la vintena posada en escena anual del muntatge, amb De Mortimers. Una funció sensaciona­l, en què Riba va donar una lliçó de pura vida i d’art molt alt, travant una emotiva sessió de prop de dues hores on també va abordar la seva situació personal, ironitzant sobre la seva mort en un dels gags més bèsties i hilarants.

Jisàs és Jesús, perquè els noms propis d’aquesta historieta s’edifiquen movent una vocal a la dreta de l’original. Així, “el Pepé esdevé Pipí, i el Pesoe es converteix en Pepé, perquè, en aquest cas, més que d’un moviment de vocals és tot un partit en bloc el que es desplaça a la dreta. En canvi, Vox es queda com està, perquè ja no pot anar més a la dreta”. La política, la pandèmia, el futbol i altres aspectes van passar per la triturador­a humorístic­a de l’autor en una crònica per la qual van desfilar Messi, la Ricarda, Iván Redondo, el senyor vestit de víking que va assaltar el Capitoli; Miguel Bosé o “el Pirineu Aragonès”, amb simpàtique­s al·lusions a amics com Jaume Sisa o Enric Casasses.

En el terreny musical, i amb una paleta sonora més de dues vegades abracadabr­ant, Pau i els Mortimers van revisitar meravelles del patrimoni com El noi de la mare, El desembre congelat o El dimoni escuat, amb el valor afegit de portar aquestes cançons a territoris nous i fascinants. La cosa va acabar amb una gran alegria general, amb Pau Riba i els seus aliats recorrent el pati de butaques cantant amb el públic una vital Dansardana. Eterns, alegres pillets. ●

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Pau Riba durant l’actuació al Centre Artesà Tradicionà­rius
MARTA PÉREZ / EFE Pau Riba durant l’actuació al Centre Artesà Tradicionà­rius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain