La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alcalde Pueyo perd la qüestió de confiança

L’oposició té ara un mes de termini per aconseguir una majoria que substituei­xi el paer en cap

- Lleida

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va fracassar ahir en el seu intent de superar una moció de confiança que li garantia l’aprovació dels pressupost­os municipals per a l’any 2022. Pueyo només va aconseguir els 12 vots de la seva actual coalició de govern, ERC i JxCat, davant els 13 que van sumar PSC, PP i els regidors no adscrits i l’abstenció dels seus antics socis, els dos regidors del Comú de Lleida. S’obre ara un període d’inestabili­tat política fins al final del mandat, ja que quan falta un any i mig per a les pròximes eleccions municipals, ERC i JxCat, no tenen prou majoria per tirar endavant les propostes de govern, però l’oposició si bé pot bloquejar les iniciative­s, no sembla disposada a construir una majoria alternativ­a que desallotgi Pueyo de l’alcaldia.

S’obre, doncs, un termini d’un mes en què el PSC ha d’intentar convèncer la resta de grups de l’oposició perquè secundin una moció de censura, una possibilit­at molt remota ateses les diferèncie­s ideològiqu­es i el necessari suport dels regidors del Comú, que difícilmen­t votarien amb el PP i els no adscrits, provinents majoritàri­ament de Ciutadans.

L’alcalde va reconèixer que el

El projecte d’alberg de Pardinyes, escull principal per arribar a un acord amb la resta de grups

diàleg mantingut amb els portaveus des del 10 de desembre, quan es van rebutjar els pressupost­os municipals per primera vegada, no havia arribat a un acord satisfacto­ri per a totes les parts. “No es tracta que els grups confiïn en l’alcalde, sinó que confiïn en el pressupost, ja que no aprovar-lo suposa una temeritat, un impacte negatiu que Lleida no es mereix”. En aquest sentit, la portaveu d’ERC, Jordina Freixanet, va demanar perdó “a tots els regidors i als ciutadans” per no haver aconseguit un pacte pressupost­ari. Tant Pueyo com Freixanet i Toni Postius, portaveu de JxCat, es van queixar de l’actitud del Comú i el van acusar de trencar un pacte que havien signat i que s’havia anunciat com a tal. La portaveu del Comú, Elena Ferre, va justificar l’abstenció perquè ERC i Junts “han incomplert el pacte del juny del 2019 i s’han oblidat dels barris”.

Tots els grups municipals van coincidir que l’escull principal per a un acord és el projecte ECMU (equipament comunitari de múltiples usos), l’alberg per a temporers i gent sense sostre que el govern vol instal·lar al barri de Pardinyes i que ha causat oposició i malestar en aquesta zona, ja que el solar escollit és el mateix on consistori­s anteriors es van comprometr­e a edificar una residència per a persones grans. Pueyo només es va comprometr­e a consensuar el pla d’usos, però sí que va donar suport que el projecte continuï endavant.

Fèlix Larrosa, portaveu del PSC, va lamentar no haver aconseguit un acord amb l’alcalde però, segons la seva anàlisi, Pueyo i el seu equip no tenen la confiança perquè han protagonit­zat diverses crisis que els han restat els vots. “A partir d’ara hauran de demostrar que són capaços d’aconseguir fites negociant amb tots els grups”. ●

 ?? ORIOL BOSCH / ACN ?? Miquel Pueyo durant la intervenci­ó al ple telemàtic de l’Ajuntament de Lleida
ORIOL BOSCH / ACN Miquel Pueyo durant la intervenci­ó al ple telemàtic de l’Ajuntament de Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain