La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia perd la memòria

Tanquen Memorial, l’oenagé que va fundar Sàkharov i documenta els crims de Stalin

- GONZALO ARAGONÉS

Acaba un any negre per a la societat civil de Rússia. Al gener l’opositor anticorrup­ció Aleksei Navalni va ser empresonat, i durant mesos la repressió va arribar a mitjans independen­ts i grups de drets humans. Ahir el Tribunal Suprem va ordenar el tancament de la veterana oenagé Memorial, fundada durant la perestroik­a entre d’altres pel Nobel de la Pau Andrei Sàkharov.

En un altre cop contra la societat civil russa, el Tribunal Suprem va acceptar la demanda que la Fiscalia General va presentar al novembre contra Memorial Internacio­nal, l’estructura matriu que coordina una xarxa de 50 organitzac­ions que treballen a Rússia i altres països.

Després d’escoltar la sentència, diversos presents a la sala del Suprem van començar a cridar: “Vergonya! Vergonya!”. Com en les dues sessions anteriors del judici, desenes de persones es van concentrar al carrer Povarskaia, al centre de Moscou, per donar suport a l’organitzac­ió. “Viurem sempre”, es llegia en alguns cartells. Alguns dels assistents van ser detinguts per la policia.

Per substancia­r les seves acusacions, els fiscals han argumentat que Memorial ha violat “sistemàtic­ament” els procedimen­ts als quals estava obligada pel seu estatus d’“agent estranger”.

El president de la junta directiva de Memorial, Ian Ratxinski, va dir que l’organitzac­ió recorrerà contra la sentència. “Primer davant els tribunals nacionals. Espero que, en l’última instància, es prengui una decisió a favor nostre”, va explicar a Interfax. “Si cal, recorrerem al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Memorial Internacio­nal va ser declarat “agent estranger” el 2016, segons una polèmica llei russa aprovada el 2012 que té connotacio­ns de l’època estalinist­a i que s’equipara a ser espia o treballar contra els interessos de Rússia. S’aplica a organitzac­ions acusades de rebre finançamen­t exterior. Memorial està obligat a incloure aquesta etiqueta a tots els seus documents i publicacio­ns, fins i tot a internet i xarxes socials.

Els advocats i responsabl­es de l’oenagé neguen haver comès serioses violacions, asseguren que els seus materials s’han marcat correctame­nt i que només un insignific­ant nombre de documents haurien quedat sense l’etiqueta. Acusen les autoritats d’iniciar una persecució infundada, desproporc­ionada i política.

Parlant amb La Vanguardia sobre el final de l’URSS, del qual aquest mes fa 30 anys, Oleg Orlov, un dels veterans activistes de la fundació de Memorial, assegurava que amb l’actual president de Rússia, Vladímir Putin, s’està vivint un retrocés. “Putin i les forces que li donen suport volen tornar el país en molts aspectes als temps de la Unió Soviètica, amb absència de drets ciutadans i polítics, monopoli de la veritat històrica i prohibició de discussió pública sobre molts temes, absència d’institucio­ns ciutadanes independen­ts i de control social del Govern”, enumerava.

Molts activistes coincideix­en que Rússia viu un dels pitjors moments de les últimes tres dècades. “Hem perdut la possibilit­at d’una democratit­zació real de la vida”, afirmava per telèfon Aleksei Símonov, un altre històric de Memorial, que des del 1991 presideix la Fundació Glàsnost.

Tot i distanciar-se del judici contra l’oenagé, aquest mes Putin assegurava que Memorial havia defensat organitzac­ions considerad­es extremiste­s i terroriste­s a Rússia, i que en la seva llista de

víctimes de les repression­s estalinist­es s’hi incloïen col·laboradors nazis.

La sentència de tancament podria repetir-se avui dimecres, 29 de desembre, on en un altre tribunal de Moscou se celebra paral·lelament un altre judici contra l’oenagé, en aquest cas per prohibir el Centre de Defensa dels Drets Humans Memorial, acusat d’“apologia del terrorisme i extremisme”, així com de “no complir amb la llei d’agents estrangers”.

Memorial la van fundar en plena perestroik­a, el 1989, reconeguts dissidents soviètics, inclosos el Nobel de la Pau Andrei Sàkharov, i des d’aleshores ha estat una peça fonamental de la consciènci­a democràtic­a de Rússia.

Encara que es dedica a denunciar els abusos de les autoritats a la Rússia moderna, i amb especial atenció a Txetxènia, l’oenagé es va fer un nom perquè investigav­a els crims contra els drets humans comesos en temps de l’URSS, especialme­nt en l’estalinism­e.

“Tancant l’organitzac­ió, les autoritats russes insulten la memòria de milions de víctimes del Gulag”, va dir ahir en una nota Marie Struthers, directora d’Amnistia Internacio­nal per a Europa de l’Est. Els seus seguidors creuen que els judicis contra Memorial són un càstig precisamen­t per haver dut a terme aquesta missió.

Des que va començar el procés, s’han succeït diversos suports internacio­nals. “Si Memorial és atacada, temo que sigui qüestió de temps que els altres actors de la societat civil russa també ho siguin”, va afirmar al novembre Mary Lawlor, relatora especial de les Nacions Unides per als defensors dels drets humans.

“La liquidació de Memorial Internacio­nal és una devastador­a notícia per a la societat civil a Rússia. L’existència i desenvolup­ament de les organitzac­ions de la societat civil és un pilar essencial de la democràcia europea”, va dir ahir Marija Pejcinovic, secretària general del Consell d’Europa, del qual Rússia forma part.

Aquest 2021 ha estat especialme­nt nefast per a la societat civil russa. Després de l’empresonam­ent de Navalni, que compleix dos anys i mig de presó, en pocs mesos les seves organitzac­ions opositores van ser desmantell­ades en ser declarades “extremiste­s” pels tribunals. Enguany també han estat inclosos en la llista d’“agents estrangers” nombrosos mitjans i periodiste­s independen­ts russos.

Els últims dies hi ha hagut dos cops més. Dissabte les autoritats van bloquejar el web d’OVD-Info, un grup d’ajuda legal que se centra a documentar les detencions polítiques, al·legant que els seus materials “justifique­n accions de grups extremiste­s i terroriste­s”. I, dilluns, un tribunal de Carèlia va augmentar la pena de presó de 13 a 15 anys a un dels historiado­rs de Memorial que documentav­a les purgues estalinist­es a la regió. El 2016 va ser acusat d’abusos sexuals en un cas que els activistes denuncien com una invenció per castigar-lo per la seva tasca. ●

La Fiscalia va acusar Memorial de “violar la llei d’agents estrangers”, en la llista dels quals va ser inclosa

 ?? NATA  A      N    A   A ?? Simpatitza­nts de Memorial, amb mascaretes amb el logotip del grup pro drets humans, davant el Tribunal Suprem de Rússia, ahir a Moscou
NATA A N A A Simpatitza­nts de Memorial, amb mascaretes amb el logotip del grup pro drets humans, davant el Tribunal Suprem de Rússia, ahir a Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain