La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern de Polònia fracassa en el seu atac a la televisió independen­t

El president Duda veta la llei de mitjans de comunicaci­ó i s’enfronta a l’Executiu

- MACIEJ STASINSKI

En una dura bufetada al Govern, el president polonès, Andrzej Duda, ha trencat la seva habitual obediència i ha evitat un xoc amb els Estats Units vetant dilluns una llei audiovisua­l concebuda per silenciar el canal de televisió independen­t TVN24, propietat d’una companyia nord-americana.

A més del veto del president de la República, amb què es desmarca del Govern, un escàndol d’escoltes il·legals als líders de l’oposició complica encara més l’afeblit Executiu de Varsòvia.

El rebuig del president a la llei amb què el Govern pretenia silenciar o expropiar el principal canal informatiu independen­t, que nombroses vegades ha denunciat les seves corruptele­s i abusos de poder, va agafar d’improvís l’Executiu del partit Llei i Justícia (PiS), que va reaccionar “amb decepció”. Portaveus governamen­tals, que les últimes setmanes defensaven la llei com a “raó d’Estat” de Polònia, van qualificar de “traïció” l’acte del president.

En canvi, el Departamen­t d’Estat nord-americà va agrair des de Washington al president Duda la seva decisió com a senyal de “lideratge” per “protegir les inversions i els valors democràtic­s compartits”.

La llei de mitjans, anunciada com a part de la campanya del Govern per “colonitzar” els mitjans estrangers però dissenyada exclusivam­ent per silenciar un sol canal de televisió i obligar la companyia propietàri­a nordameric­anaà –Discovery– a vendre’l a una empresa mediàtica polonesa, havia provocat protestes al carrer, solidarita­t de tots els mitjans independen­ts polonesos, així com severes crítiques dels EUA i la Unió Europea,en tant que atemptat a la llibertat d’expressió i al pluralisme de mitjans, així com una nova prova de la deriva autoritàri­a del Govern polonès. La norma va ser rebutjada pel Senat, on l’oposició té majoria, però seguidamen­t tornada a aprovar pel Sejm (Cambra de Diputats).

La llei tornarà ara al Sejm, però està condemnada al fracàs perquè el PiS no té majoria qualificad­a suficient per derrotar el veto del president.

Si bé el rebuig del president evita a Polònia un xoc diplomàtic amb els EUA i noves sancions de la UE, enrareix més el clima polític intern i dificulta la capacitat de governar de l’Executiu, la majoria parlamentà­ria del qual és cada vegada mes fràgil.

Els seus mètodes autoritari­s van ser revelats de nou la setmana passada quan l’oposició va denunciar intents sistemàtic­s d’espionatge telefònic a persones vinculades a l’oposició per part dels serveis d’intel·ligència.

L’organitzac­ió canadenca Citizens Lab, experta en espionatge­s electrònic­s, va confirmar que el 2019 els telèfons del cap de la campanya electoral de l’oposició liberal, d’un conegut advocat defensor de diversos líders de l’oposició i d’una fiscal rebel havien estat punxats desenes de vegades amb el software israelià Pegasus. Alguns missatges intercepta­ts van ser filtrats després a la televisió governamen­tal, manipulats en l’edició i utilitzats en

Els EUA agraeixen a Duda el gest, que frena l’expropiaci­ó del canal TVN24, de propietat nord-americana

contra de l’oposició per desacredit­ar-la a la campanya.

Ara, líders de la liberal Plataforma Cívica denuncien, indignats, la vigilància a l’oposició per part del Govern com un gravíssim abús de poder, posen en dubte els resultats de les eleccions d’aquell any –guanyades pel partit oficialist­a– i n’exigeixen una investigac­ió parlamentà­ria.

“El partit del Govern va recórrer a espiar els ciutadans, i no delinqüent­s ni terroriste­s”, va afirmar ahir Donald Tusk, líder de l’oposició liberal. “És inaudit, és la pitjor crisi de la democràcia a Polònia des de la transició el 1989”, va afegir.

Varsòvia sempre ha negat que tingués accés al sistema Pegasus, que l’empresa israeliana NSO Group facilita als seus propis serveis d’espionatge i als Estats Units, però ven com a “servei” també a altres països.

A finals de novembre, NSO va declarar que retirava el permís d’utilitzar Pegasus a Polònia perquè que el seu Govern l’havia utilitzat per espiar l’oposició política interna. ●

 ?? MAKUB KACZMARCZY­K / EFE ?? El president polonès, Andrzej Duda, aquest dilluns passat a Poznan
MAKUB KACZMARCZY­K / EFE El president polonès, Andrzej Duda, aquest dilluns passat a Poznan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain