La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una altra pandèmia alça el vol

La grip aviària mata més de 5.000 grues i mig milió de pollastres a Israel

- Jarcelona

Es van erigir com a exemple de la vacunació contra la covid i de l’èxit de les seves mesures restrictiv­es. Van ser els primers a l’hora posar la tercera dosi. Dilluns, davant l’amenaça de les noves onades, van revalidar el lideratge començant els assajos clínics per a la quarta. Davant la variant òmicron, no van dubtar a finals de novembre a tancar fronteres i aeroports. Però, així i tot, l’amenaça els va arribar per l’aire.

La grip aviària s’ha erigit com l’altra pandèmia i s’ha convertit en emergència nacional. Un brot en les grues que fan la seva ruta migratòria pel nord d’Israel ha matat almenys 5.200 exemplars de l’espècie, i el Govern ha obligat els agricultor­s a sacrificar centenars de milers de pollastres. Les autoritats intenten així contenir una pandèmia que anomenen “la catàstrofe més mortífera per a la fauna salvatge en la història del país”.

“L’abast del mal encara no és clar”, va declarar en xarxes socials la ministra de Protecció del Medi Ambient, Tamar Zandberg. Hi coincidia el científic en cap de l’Autoritat de Parcs i Natura d’Israel, Uri Naveh, que creu que la situació encara no està sota control: “Molts dels cossos dels ocells estan morts enmig de l’aigua, per la qual cosa és difícil de treure’ls-en”, va afirmar Zandberg dilluns.

El portaveu de l’Hula Lake Park, la vall on la majoria de grues s’estableixe­n durant la migració, Yaron Michaeli, va explicar a la premsa que els treballado­rs estan recollint els exemplars morts tan ràpidament com poden, perquè temen que puguin infectar altres espècies salvatges.

Com amb la covid, Israel afronta una onada de contagis que afecten les seves indústries. Aquesta vegada, els afectats canvien braços per ales, i coronaviru­s per grip. La pandèmia aviària ha suposat una gran aturada per als ramaders de pollastre, atès que, segons va informar la portaveu del Ministeri d’Agricultur­a, Dafna Yurista, prop de mig milió de pollastres han estat sacrificat­s. No hi va haver confinamen­t vàlid per a ells.

Els responsabl­es de l’Hula Lake Park creuen que les grues van ser infectades per ocells més petits, que al seu torn s’haurien encomanat en granges afectades per brots de grip aviària. La malaltia es va descobrir

 ?? KRXLX lVU
UX L KLUILKK ??
KRXLX lVU UX L KLUILKK

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain