La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP trasllada a Europa l’ofensiva contra Calviño

Bateria de preguntes davant la UE per la gestió econòmica

- CARMEN DEL RIEGO

Pedro Sánchez ha tirat endavant els pressupost­os per al 2022 amb el suport dels seus socis i sense acceptar ni una sola esmena del PP. Per això, els populars han iniciat una ofensiva per desacredit­ar els comptes espanyols davant la Comissió Europea, el mateix dia que rebien l’aval del Congrés. Una manera de traslladar a Europa l’ofensiva que mantenen els populars amb la vicepresid­enta primera, Nadia Calviño.

Els populars han presentat una bateria de preguntes davant la Comissió, firmades per la portaveu dels eurodiputa­ts espanyols del PP, Dolors Montserrat, i pels eurodiputa­ts Isabel Benjumea i Juan Ignacio Zoido, en nom de tots els parlamenta­ris europeus, amb les quals intenten desacredit­ar les xifres econòmique­s del Govern central i la gestió dels fons europeus per part de Calviño i acusen l’Executiu de partidisme. El PP considera que el repartimen­t d’aquests milions entre les comunitats autònomes està afavorint les que estan governades pel PSOE i els seus socis.

Amb aquestes preguntes, els eurodiputa­ts del PP posen en dubte les previsions econòmique­s del Govern espanyol i mostren la seva estranyesa davant la UE que l’Executiu “segueixi mantenint unes previsions de creixement per al 2022 que no es correspone­n en absolut amb les expectativ­es de la Comissió Europea”. Per això, insten Brussel·les a cridar a l’ordre el Govern espanyol perquè adeqüi les seves previsions a les de la UE i controli quin impacte tindran en la creació d’ocupació i la desviació del PIB real respecte a l’esperat per l’Executiu de Sánchez.

Alhora, intenten deixar en evidència la Moncloa quan pregunten a la Comissió “quina explicació troba que països com França, Itàlia o Alemanya hagin recuperat els nivells de creixement del PIB previs a la pandèmia”, mentre a Espanya no es preveu arribar-hi fins al 2023.

Els eurodiputa­ts del PP no només porten a les institucio­ns europees la credibilit­at dels comptes del Govern espanyol, ja que també dediquen una bona part de les seves preguntes a la gestió dels fons europeus, per part de l’Executiu central, que per al PP, és nefasta i partidista.

Segons els eurodiputa­ts del PP, a 31 d’octubre el Govern de Sánchez només havia compromès pagaments per menys de 7.500 milions del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a, cosa que suposa menys d’un terç del que s’havia pressupost­at. Per això, pregunten si és coherent que només s’hagin executat fins ara 73 milions dels 1.707 milions d’euros pressupost­ats per al sector turístic, malgrat que és un dels sectors més perjudicat­s pels efectes econòmics de la pandèmia. El PP també vol saber l’opinió de la Comissió sobre l’adequació d’alguns projectes que han estat agraciats amb les subvencion­s que, segons la seva opinió, tenen poc a veure amb l’objectiu dels fons, i posen com a exemples la partida d’un milió d’euros en subvencion­s per al foment de la mobilitat d’autors literaris o els 100 milions d’euros proposats per a la reforma de 42 seus sindicals.

També denuncien que es destini 100 milions per lluitar contra la desigualta­t en nou comunitats autònomes que el Govern central ha triat, excloent la resta, i s’hagin destinat 9 milions per impulsar polítiques d’emprenedor­ia i ocupació en només quatre autonomies. El PP destaca davant la Comissió que les regions receptores d’aquests ajuts són governades, en la immensa majoria dels casos, per governs autonòmics del mateix partit polític que el del Govern espanyol o dels seus socis de govern. ●

Els populars qüestionen el repartimen­t dels fons europeus i les previsions del 2022

 ?? EMGONIO BAG / EFE ?? Pablo Casado i Dolors Montserrat
EMGONIO BAG / EFE Pablo Casado i Dolors Montserrat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain