La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Síndic reclama que els mètodes de coerció respectin els protocols

Rafael Ribó presenta l’informe anual sobre la prevenció de la tortura a les presons

- JULIO HURTADO

En un dels seus últims actes abans de donar el relleu a Esther Giménez Salinas, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va lliurar ahir a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, l’onzè informe anual del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura, correspone­nt al 2021 i elaborat a partir de visites a comissarie­s, centres penitencia­ris i de justícia juvenil.

Acompanyat per membres del seu equip, Ribó va explicar davant la premsa que durant aquest any la pandèmia ha limitat l’activitat dels redactors del document, que s’han reunit amb els responsabl­es dels centres i han entrevista­t 1.623 interns per fer la seva feina.

Entre les conclusion­s positives, es destaca que les videotruca­des han estat un èxit i que hi ha consens sobre la seva continuïta­t més enllà de la crisi sanitària, que ha fet augmentar les dificultat­s de les persones privades de llibertat per obtenir permisos de sortida.

I entre els aspectes millorable­s, el Síndic va destacar “una vegada més” l’estès recurs a la “contenció mecànica”, un mètode que hauria de ser l’“últim”, com a mecanisme coercitiu, i va instar els responsabl­es polítics a augmentar els mitjans i oferir al personal la formació adequada perquè s’apliquin a tota hora els protocols internacio­nals. Com el d’Istanbul, que estableix que l’atenció mèdica als detinguts s’ha de dur a terme sense presència policial.

Rafael Ribó va suggerir així mateix crear equips multidisci­plinaris que puguin resoldre amb anticipaci­ó els conflictes, i va anunciar que exigirà transparèn­cia a la Conselleri­a de Justícia davant qualsevol instrucció sobre el tractament de les agressions a les presons, per la qual cosa va lamentar que no està al cas dels esborranys amb què treballa el departamen­t, en la mesura que afecten els drets humans que el Síndic té el deure de protegir. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain