La Vanguardia (Català-1ª edició)

Temps difícils per a les democràcie­s

-

El prestigi de les democràcia ja no és universal. Des del final de la Segona Guerra Mundial i fins al desenllaç de la guerra freda –fa trenta anys de la implosió de la Unió Soviètica–, els dos grans models de govern eren les democràcie­s capitalist­es i els estats comunistes. Aquells celebraven eleccions lliures, aquests eren al·lèrgics a donar veu al poble. Les democràcie­s funcionave­n, garantien el progrés i el benestar mentre que els estats totalitari­s es van demostrar ineficaços, asfixiants i, a la fi, inviables. Avui dia, el panorama és borrós i un repàs als esdevenime­nts previstos l’any 2022 indueix a destacar que les democràcie­s convencion­als, lligades a Occident, Oceania i el Japó, afronten un any amb dificultat­s, debilitame­nts interns i tensions exteriors. La noció que una democràcia és intrínseca­ment la forma de govern més bona podria trontollar en funció, per exemple, de la forma com s’afrontin i superin els estralls econòmics i socials de la covid, tema central de l’any que comença.

El prestigi de la democràcia al món és cosa de dos (els Estats Units i la Unió Europea). El prestigi dels models autoritari­s, també (Rússia i la República Popular de la Xina). La presidènci­a de Joe Biden es va forjar en la prioritat electoral dels nord-americans de no repetir un segon mandat de Donald Trump. El més inquietant és que tot allò que representa­va i deia l’expresiden­t encara hi és. La gran prova de foc seran les eleccions legislativ­es del midterm, el novembre del 2022, que renoven la Cambra de Representa­nts i un terç del Senat, però sobretot retraten l’inquilí de la Casa Blanca i transmeten a la resta del món la percepció de si és una presidènci­a sòlida o feble. La sacralitat del Capitoli va patir alguna cosa més que un assalt material el gener passat i moltes de les idees que van galvanitza­r la turba no només no han desaparegu­t, sinó que portaran molts congressis­tes al turó des d’on s’albira Washington DC i, en certa manera, la resta del país. El paper polaritzad­or de les xarxes, la força de les fake news i la vulnerabil­itat que transmet el president

Joe Biden –vegeu la retirada de l’Afganistan, una pedra a la sabata per a la credibilit­at del seu “America is back!”– són riscos per al prestigi internacio­nal dels Estats Units i, per tant, de la democràcia a ulls de la humanitat.

L’altre pilar de la democràcia és la Unió Europea, que afronta el primer any sense el lideratge d’Angela Merkel i amb la incògnita de qui guanyarà les eleccions al palau de l’Elisi la primavera vinent. La reacció de la Unió Europea, imperfecta però resolutiva, amb la vacunació i els fons de reconstruc­ció, serà més palpable al llarg del 2022 i determinar­à si els europeus continuen confiant en Brussel·les o pugen les forces euroescèpt­iques, que tenen els seus candidats en l’oberta cursa electoral francesa per la presidènci­a de la República. És a dir, un altre envit a la salut democràtic­a d’Europa.

Davant les incògnites del món democràtic, emergeix un pol de governança dels que ni dubten ni deixen dubtar. Ens referim a la Rússia del president Putin, tsar de facto des del 1999, i a la Xina de Xi Jinping, el primer líder comunista que no només no es distancia de Mao Zedong sinó que prova de succeir-lo pel que fa a control de tots els ressorts (Partit Comunista, Govern i exèrcit). Encara que els seus interessos divergeixe­n i en alguns aspectes són incompatib­les, Moscou i Pequín s’erigeixen –com als anys cinquanta del segle passat– en una referència per a la resta del món: estabilita­t, creixement econòmic i mà dura. Quan el president Joe Biden va convocar una mena de cimera democràtic­a mundial –via telemàtica– a mitjans de desembre, la reacció dels grans exclosos, Putin i Xi Jinping, va ser immediata i contundent: declaració comuna, dominada pels somriures, i exhibició del seu “model de coordinaci­ó”, avantsala d’una eventual aliança. Dos són els focus de tensió dels bàndols en lliça: Ucraïna i Taiwan. I tots dos són presentats com a innegociab­les per Moscou i Pequín. Si descomptem que els habitants dels dos països sota el focus tenen dret a pensar pel seu compte, la Unió Europea i l’OTAN es veuran obligades a conjugar el suport a la voluntat occidental de molts ucraïnesos amb el realisme de la geografia i el no menys tangible poder militar de Rússia al veïnat. Pel que fa a Taiwan, correspon a la República Popular mantenir el pragmatism­e –sense renunciar al principi d’una sola Xina– que ha garantit la prosperita­t d’Àsia Oriental.

Rússia i la Xina ja actuen de manera desacomple­xada al món i influeixen conjuntame­nt, atès que projecten la teoria que l’autoritari­sme és tan eficaç o més que la democràcia davant les grans crisis. D’aquí ve el nou concepte de les fal·locràcies –molt en voga en els mitjans anglosaxon­s–, que engloba aquesta inquietant puixança de països autoritari­s on el paper de les dones és secundari i, en el pitjor sentit, tradiciona­l. Aquí encaixarie­n tres gegants de rang inferior com ara Turquia, l’Índia i el Brasil. Cal alertar del risc d’una victòria electoral aclaparado­ra a l’influent estat d’Uttar Pradesh del BJP, el partit hinduista del primer ministre Narendra Modri, la consolidac­ió del qual suposaria el final del model de convivènci­a amb musulmans i altres minories.

El món àrab també presenta incerteses, algunes de molt properes a Espanya, com el creixent antagonism­e entre Algèria i el Marroc que es dirimeix al Sàhara i l’àmbit energètic, mentre l’altre Estat rellevant del Gran Magrib, Líbia, continua encallat en la inestabili­tat i el caos, recordator­i del fracàs de les primaveres àrabs. A l’Orient Mitjà, la pugna que cal observar la protagonit­zen la República Islàmica de l’Iran –que continua endavant amb el seu programa nuclear– i l’Aràbia Saudita i altres monarquia del Golf, amb el valuós suport d’Israel, l’únic país dels esmentats que de cap manera no es pot associar a les fal·locràcies per la seva tradició democràtic­a i de gènere.

Singularme­nt, el 2022 acull dos esdevenime­nts esportius que reforçaran la interrelac­ió entre política i competició i la pugna entre democràcie­s i autoritari­smes. Es tracta dels Jocs Olímpics d’hivern de Pequín, el febrer vinent, i l’estrambòti­c Mundial de futbol de Qatar del 21 de novembre al 18 de desembre, dates insòlites que ja auguren noves controvèrs­ies sobre els puixants models autoritari­s, més desacomple­xats que mai. Això i tota la resta dependrà de si la vacunació s’estén pels cinc continents i desapareix­en les restriccio­ns de moviment i altres llibertats essencials. Un any difícil per a les democràcie­s. ●

El Capitoli podria acollir al novembre electes amb idees que no difereixen de les de la turba

La sortida de la pandèmia dirimirà si les democràcie­s perden o guanyen credibilit­at

Rússia i la Xina actuen sense complexos i donen ales al concepte emergent de ‘fal·locràcies’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain