La Vanguardia (Català-1ª edició)

Didion, la libèl·lula

- Núria Escur

Ala pantalla apareix una dona amb excés de pintallavi­s, 83 anys i 40 quilos. Exhibeix la ganyota dels que han viscut molt. Mou les mans en cada record i els seus dits es converteix­en en sarments volant a ritme de Parkinson.

Joan Didion, que va morir la setmana passada, va fer una cosa tremendame­nt difícil en aquest ofici. Explicar, des de dins, el que els passa als altres i, des de fora, el que et passa a tu. Mestra en l’experiènci­a extracorpò­ria, va canviar les normes del periodisme, com ho van fer Tom Wolfe o Gay Talese.

Quan ja es va atipar d’escriure sobre la societat california­na, els excessos dels grups musicals, d’embellir les pàgines de Vogue i enviar reportatge­s des del Salvador; de preguntar-se per les raons intrínsequ­es de polítics mediocres, beure brandi amb Janis Joplin, enamorar Warren Beatty i entrevista­r les noies de les secta Manson, la vida li va enviar una picada d’ullet fotuda.

En l’interval d’un any va perdre el seu company, l’escriptor John Gregory Dunne, i la filla adoptiva, Quintana. D’aquí va sorgir L’any del pensament màgic. “Em vaig enfrontar a l’atomitzaci­ó, la prova que tot s’enfonsa” i en aquell dol va saber surfejar. Expliquen que, quan s’encallava amb un manuscrit, el ficava –textualmen­t– a la nevera i després el rescatava per recompondr­e’l.

Torna a ser una libèl·lula a El centro cederá, el documental dirigit pel seu nebot en què li sento dir que sempre es va sentir estranya entre els coneguts, fins decidir plantar cara a la seva persona.

Cada Nadal, la mare li enviava una llauna d’ametlles salades. Didion s’aixecava, ulleres de sol posades i cocacola en mà, en rossegava un parell i començava la seva particular lluita davant de la màquina d’escriure. “Als 28 tot m’anava malament, plorava als taxis, als ascensors, a la bugaderia...”. Després va aprendre el truc per afrontar qualsevol dolor: no amagar-lo. “Si examines una cosa, t’aterreix menys”. ●

“Si examines una cosa, t’aterreix menys”, el seu truc per afrontar el dolor

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain