La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comptar els dies

- Irene Solà

L’any que acomiadare­m aquest divendres, i que de fet va començar també un divendres, és el dos mil vint-i-u de l’era cristiana, segons el calendari gregorià. El vigèsim primer any del segle XXI i del III mil·lenni, i el primer any de la tercera dècada d’aquest segle. 2021 Anno Domini (que en llatí vol dir “any del Senyor”).

Una servidora –que no va ser batejada i no ha fet la catequesi, i que no renuncia (ni pot renunciar) a l’imaginari judeocrist­ià, tot i que només ha llegit petits fragments de la Bíblia en una assignatur­a de literatura (literatura universal, 2n de batxillera­t) i en diversos atacs d’interès propi i individual, encara que, en defensa seva, pugui dir que feia el pessebre rigorosame­nt, cada Nadal de la infància, amb el nen i la Verge i Josep, el bou i la mula, l’àngel que queia, un munt de pastors, tres reis amb els seus patges i els seus camells i, evidentmen­t, un caganer– ha de confessar que li costa recordar que aquest número tan empíric, tan fred, tan immutable, tan de tots, tan de telenotíci­es, tan contempora­ni, dos mil vint-i-u, faci referència al naixement de Crist. Quan hi pensa, no pot evitar sorprendre’s lleument, ni visualitza­r mentalment les escenes de La Passió de Crist de Mel Gibson.

El calendari gregorià, aquest que diu que estem acomiadant el 2021 i a punt d’entrar al 2022, i que s’anomena així pel papa Gregori XIII, va ser implantat tot just el 1582. I la seva acceptació majoritàri­a, per bé i per mal, va ser progressiv­a.

Citant l’almanac dels pagesos que els meus pares penjaven a la cuina, al costat del calendari que ens regalava la companyia assegurado­ra cada desembre, el present any seria també el 6734 del període julià. El 439 de la correcció georgiana del calendari, o el 2773 de la fundació de Roma, segons Varró. Però també el 5781 de l’era dels jueus (que comença el 6 de setembre). El 1443 de l’Hègira o època dels mahometans (que comença el 10 d’agost). El 7530 segons el calendari bizantí. El 2565 del calendari budista. El 4719 i any del bou, de la cronologia xinesa (que comença el 12 de febrer). El 2014 segons el calendari etíop. El 12021 del calendari holocè. El segon de la incertesa covid i el Nadal a mitges, o el vintè des que es va estrenar La comunitat de l’anell, la primera entrega d’El senyor dels anells.

Però sigui com sigui, i compteu els dies i els hiverns com els compteu, se us desitja un bon any nou, lectors. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain