La Vanguardia (Català-1ª edició)

Política per destruir

- Fernando Ónega

El que passa en la política d’aquest país és increïble. Serveixi com a demostraci­ó el que està passant amb la reforma de la legislació laboral. Resulta que hi ha una coincidènc­ia general en el fet que no hi va haver derogació de la reforma Rajoy, sinó uns retocs que milloren les relacions laborals i garanteixe­n la llibertat d’empresa i, tot i això, el successor de Rajoy, el senyor Casado, carrega contra el seu contingut com si fos realment “socialcomu­nista” o les normes de Rajoy haguessin estat realment derogades.

Resulta, en segon lloc, que l’acord que donarà origen a la nova legalitat l’han aconseguit els agents socials més representa­tius, entre els quals hi ha els dos sindicats més importants i Yolanda Díaz, la candidata a la presidènci­a del Govern espanyol desitjada per Unides Podem. Tot i això, altres partits, casualment els que donen suport a aquest Govern com a representa­nt de l’esquerra real, poden tombar la nova legislació al Parlament perquè no satisfà degudament les seves aspiracion­s.

Resulta, en tercer lloc, que l’esmentada senyora Díaz qualifica l’acord d’històric i ho és, almenys en un aspecte transcende­ntal: és la primera vegada que s’aconseguei­x posar d’acord el Govern central, les forces sindicals i les organitzac­ions empresaria­ls. Encara que només fos per això, aquest país de la polaritzac­ió creixent hauria d’estar celebrant l’èxit del diàleg. I una cosa més: el fruit d’aquest diàleg hauria de ser sagrat per a tothom: per a la dreta, perquè fa que la seva reforma sigui respectada després d’haver estat demonitzad­a; per a l’esquerra, perquè, com diu la vicepresid­enta, es recuperen drets dels treballado­rs, i per al conjunt del país per l’estabilita­t i la pau social que aporta.

I resulta, però, que tot això es deprecia o devalua així que entra en joc la política; la pitjor política, que és la partidista, la que només està disposada a acceptar canvis quan coincideix­en amb la seva ideologia, amb la seva estratègia o els seus interessos. L’espectacle de veure com aquests interessos poden arribar a arruïnar un gran acord és depriment. I encara més depriment, comprovar que aquestes actituds sí que són transversa­ls. Tant és la dreta com l’esquerra: totes dues tenen el mateix egocentris­me; semblant menyspreu als pactes; igual ànsia d’imposar la seva voluntat. ●

Veure com els interessos partidiste­s poden arruïnar un gran acord és depriment

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain