La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘La casa de papel’: així ens va

- Isabel Gómez Melenchón

El Pare Noel m’ha portat aquest any una paleta de maquillatg­e de La casa de papel edició limitada, una careta que s’obre i surt una gamma àmplia de colors que no faré servir mai perquè no em maquillo. Una de freda i una de calenta: no m’agrada la sèrie, però segur que la puc reregalar per Reis. No m’agrada la sèrie perquè considero que els dolents són els lladres i que tot va orientat perquè sentim simpatia/pena/empatia per ells. Jo no en sento cap. I això que de petita també em posava de part dels indis, perquè a tots ens agraden els febles i els perdedors. I en aquesta casa tinc molt clar qui és el feble: nosaltres.

Entrar a sac, literalmen­t, i emportar-se els bitllets d’euros en un cabàs és el somni humit de la majoria. També a estones el meu. Tenir una impressora 3D capaç de folrar-te les parets de casa amb aquells paperassos de 200 o 500 euros que no sé si encara existeixen, ni tan sols si han existit mai o són una llegenda urbana perquè a les meves butxaques no han acabat, que seria l’equivalent a l’Oncle Garrepa nedant a la seva piscina de monedes. Ho admeto: jo també he pensat com de gran que seria robar el Banc d’Espanya mentre omplia la declaració a Hisenda. Però amb mesura, perquè si Hisenda som tots (ehem), el Banc d’Espanya també. O és que les pensions, la sanitat i etcèteres es paguen amb subscripci­ons a Netflix?

Sense entrar en detalls per no fer espòiler i això, els lladres aconseguei­xen posar en perill l’Estat i provocar una gran crisi financera. I és aquí quan penso que així ens va. De debò que seguim esperant que guanyin ells, o almenys que no els agafin? Diverses explicacio­ns, que van del dolent al pitjor. La més òbvia és que ens identifiqu­em amb els febles que aconseguei­xen doblegar els poderosos, febles en la seva versió espavilat, figura que en aquest país gaudeix de gran predicamen­t i que amb una intel·ligència natural mereixedor­a de millor destí se la juga a informàtic­s i funcionari­s de categoria. Una altra raó i pitjor és que hem deixat de confiar en l’Estat, per llestos que siguem ens quedarem en precari amb la llum a preu d’or. I que l’Estat ens la bufi perquè pensem que a ell els la bufem nosaltres. No és una casa de paper, és un país. ●

Si preferim els lladres a l’Estat, és que alguna cosa d’aquest va molt malament

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain