La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inversió municipal per blindar l’activitat firal a Montjuïc

L’Ajuntament destina 7,5 milions per a congressos i per millorar les instal·lacions velles

- RAM N SUÑÉ DAVID GUERRER

Ja no hi ha cap dubte. Montjuïc continuarà acollint activitat firal els pròxims anys. Mentre ultima el procés participat­iu de revisió dels usos de les instal·lacions que la Fira de Barcelona té als peus de la muntanya olímpica, a la vora de la plaça Espanya, i mentre la commemorac­ió del centenari de l’Exposició Internacio­nal del 1929 ja està trucant a la porta, l’Ajuntament ha acordat amb la institució firal efectuar una inversió important per reformar, millorar i modernitza­r els edificis que formen aquest pol d’activitat econòmica.

A més d’aportar 2,5 milions d’euros el 2022 a l’organitzac­ió de set salons i congressos que porten el segell de la Fira (Biz Barcelona, Saló de l’Ocupació, BForPlanet, Puzle X, Gastronòmi­c Fòrum, Smart City Expo World Congress i La Ciutat de la Diversió), l’Ajuntament invertirà 5 milions d’euros més a la modernitza­ció i actualitza­ció comercial del Palau de Congressos (2,75 milions), la reparació de cobertes de palaus firals (900.000 euros), la rehabilita­ció de façanes (600.000 euros) i obres d’adequació i eficiència de les instal·lacions (750.000 euros).

El primer tinent d’alcalde i responsabl­e de l’àrea econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, destaca la importànci­a d’aquest conveni que donarà aire a la Fira després de dos exercicis de pèrdues marcats per la pandèmia. El número dos del Consistori considera aquestes inversions com una mena d’avançament de la gran reforma de l’espai firal de Montjuïc, que Collboni voldria fer coincidir amb el centenari de l’Exposició Internacio­nal, el 2029. Opina el dirigent socialista que aquest àmbit de 28 hectàrees “ha de continuar sent sobretot un espai d’activitat econòmica”, encara que una part pugui destinar-se en el futur a altres usos. En aquest sentit, Jaume Collboni valora el fet que hagi quedat totalment descartada l’opció, que fins fa uns mesos estava a sobre la taula, de portar la futura ampliació de l’hospital Clínic als terrenys ara ocupats per la Fira.

El director general de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallong­a, també es felicita d’aquesta injecció econòmica

Collboni assenyala que aquest espai “ha de continuar sent sobretot d’activitat econòmica”

que suma 7,5 milions d’euros. “És una aportació que ens ajudarà a posar al dia una infraestru­ctura important per dur a terme l’activitat de la institució en un recinte emblemàtic per a la ciutat”, afirma.

La proposta d’inversions en el Palau de Congressos inclou la millora del hall d’accés, la reforma de les cabines de traducció simultània, l’actualitza­ció dels banys, la modernitza­ció de les sales polivalent­s i el canvi de mobiliari, entre altres actuacions. Així mateix està previst rehabilita­r les façanes històrique­s dels palaus 1, 6, 7 i 8, de què s’han desprès elements ornamental­s i en què es fa imprescind­ible una reparació de fissures i esquerdes. També hi ha programade­s obres a les cobertes dels pavellons, entre altres coses per garantir-ne l’estanquita­t davant episodis de pluges cada vegada més intenses i millores en la il·luminació, la megafonia, l’eficiència energètica i la climatitza­ció.

La inversió municipal a les velles dependènci­es de la Fira, aprovada per la comissió de govern la setmana passada, coincideix amb la fase final del procés participat­iu Repensem l’espai firal de Montjuïc. El 21 de desembre es va desenvolup­ar l’última sessió en què es van presentar les conclusion­s amb les propostes que l’Ajuntament de Barcelona prendrà en considerac­ió.

En matèria urbanístic­a, algunes d’aquestes propostes tenen el màxim consens i, amb tota seguretat, es duran a la pràctica. És el cas de la connexió dels carrers Tamarit, Lleida i Mèxic mitjançant l’obertura d’un passeig d’ús públic a través del palau de la Metal·lúrgia que permeti unir els barris del Poble Sec i la Font de la Guatlla, s’incrementa­rà la seguretat i es plantejarà d’establir-hi fins i tot un eix comercial.

Així mateix, es preveu prolongar el carrer de la Guàrdia Urbana fins a l’avinguda Paral·lel amb un sentit únic de pujada, que en el cas del carrer Lleida serà de baixada; la pacificaci­ó dels carrers Lleida i Mèxic o la connexió de l’espai firal amb la muntanya de Montjuïc, i se situaria el centre d’interpreta­ció a la plaça en lloc del castell.

Un altre aspecte urbanístic que es dona per fet és el reforç

L’aportació municipal permetrà intervenir al Palau de Congressos i als pavellons històrics

Les conclusion­s del procés participat­iu dibuixen canvis urbanístic­s importants al recinte firal

de la monumental­itat de l’avinguda Maria Cristina, que quedaria convertida en un eix per a vianants i transport públic, respectant el projecte original del 1929 i la seva perspectiv­a, i per tant, eliminant espai per a vehicles, escales i passarel·les.

Pel que fa a l’activitat econòmica el procés participat­iu encara en marxa ha posat de manifest l’existència d’un alt grau de consens perquè el recinte de Montjuïc es destini a les fires de petit i mitjà format, i es deixaria el de Gran Via a l’Hospitalet de Llobregat per a la celebració dels grans esdevenime­nts. ●

 ?? TUBA/. a/.B/.U ?? El Palau de Congressos serà una de les instal·lacions de la Fira de Barcelona a Montjuïc que se sotmetran a obres de millora i modernitza­ció
TUBA/. a/.B/.U El Palau de Congressos serà una de les instal·lacions de la Fira de Barcelona a Montjuïc que se sotmetran a obres de millora i modernitza­ció
 ?? Barcel nelrela ?? Ubicació pri!i% le&iada
El seu emplaçamen­t cèntric és un dels valors principals del recinte de la Fira de Barcelona a Montjuïc
Barcel nelrela Ubicació pri!i% le&iada El seu emplaçamen­t cèntric és un dels valors principals del recinte de la Fira de Barcelona a Montjuïc
 ?? Barcel nelrela ?? Reforma
Els pavellons vells se sotmetran a obres de condiciona­ment de les façanes i les cobertes, entre altres elements
Barcel nelrela Reforma Els pavellons vells se sotmetran a obres de condiciona­ment de les façanes i les cobertes, entre altres elements

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain