La Vanguardia (Català-1ª edició)

Uns veïns del Pirineu de Lleida construeix­en les seves cases amb palla

- ROSA MATAS

Natalia Gañán tenia la il·lusió de construir-se una casa amb palla. Quan en parlava amb la seva parella, Víctor Olalla, amb qui viu juntament amb la seva filla a les Bordes, un poblet de l’Ajuntament lleidatà del Pont de Suert, ell contestava amb un “ja ho veurem”. Ara, a punt d’acabar l’any i amb palla com a substitut del maó per aixecar les parets, en Víctor i la Natalia tenen entre mans la construcci­ó de tres cases a Llesp. És un projecte compartit amb l’escultor Txordi Ricart i una altra parella, María Ferré i Javi Santos. També fan servir fusta, vidre per als finestrals, teula i pedra per a la fonamentac­ió, a més d’argila i calç com a arrebossat exterior i interior.

“És una iniciativa de tres famílies que s’han aplegat per fer tres cases en un terreny. Ells mateixos duen a terme una part de la construcci­ó, és autoconstr­ucció. Han triat bales de palla com a sistema constructi­u. És relativame­nt econòmic, té bones prestacion­s d’eficiència tèrmica i un impacte ambiental molt baix”, explica l’arquitecte del projecte, Josep Bunyesc.

Els impulsors d’aquesta iniciativa fan servir bales de palla de blat de la Plana de Lleida, de les més grans amb què sol treballar el sector agrícola. Tenen 2,5 metres de llarg, l’ample d’un camió i noranta centímetre­s d’altura.

Ricart, que compagina el treball de les seves escultures amb la construcci­ó dels habitatges, calcula que els queden dos anys al davant. “És un projecte comunitari, ho fem tot nosaltres. Té molts elements que ens fan sentir bé”, afirma.

De moment ja han aixecat l’estructura d’un dels tres habitatges. “El procés constructi­u és diferent del convencion­al. No es treballa tot in situ. Una part de les estructure­s de fusta es pot fer al taller”, afegeix Ricart.

La construcci­ó de cases amb palla cada vegada té més interès. Segons Rikki Jennifer Nitzkin, una de les pioneres a Espanya en aquesta mena d’edificis, s’estima que a França almenys se n’aixequen uns 600 edificis a l’any. Segons les seves dades, a Espanya el nombre més alt d’aquests edificis és a Catalunya, el País Basc i Madrid. ●

Els habitatges s’edifiquen a Llesp amb grans bales de blat per a les parets en substituci­ó dels maons

 ?? TXORDI RICART ?? Una de les tres cases fetes amb palla a Llesp
TXORDI RICART Una de les tres cases fetes amb palla a Llesp

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain