La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seguretat a 20 euros

Detingut a Cornellà un jove que amenaçava els comerços amb “problemes” si no abonaven un ‘impost’ de protecció

- MAYKA NAVARRO

Hi va haver un moment en què alguns comerciant­s de Cornellà de Llobregat es van cansar de les visites d’un jove que els amenaçava de “tenir problemes en un futur” si no abonaven 20 euros en concepte de “protecció”. Protecció de qui i contra qui?, es devien preguntar els responsabl­es dels establimen­ts. No concretava mai què podria passar i l’única resposta era aixecar-se lleugerame­nt la samarreta i mostrar un vell matxet de grans dimensions en un afany intimidato­ri i advertir finalment que els acabarien “destrossan­t el local” si no pagaven cada vegada que ell es presentés per la porta.

L’individu no va arribar a recórrer mai a l’arma, ni consta que ningú no arribés a abonar-li els 20 euros que exigia d’impost de seguretat, com si alguns carrers de Cornellà s’assembless­in als comerços dels barris novaiorque­sos dels anys vint, on la màfia italiana cobrava per oferir un salconduit amb garanties de protecció. Cornellà no és Nova York, i si es pregunta a qualsevol mosso de seguretat ciutadana explicarà que els serveis que més es demanen tenen a veure amb la violència domèstica, els robatoris amb força en establimen­ts, vehicles i trasters, ocupacions i algun furt a la distracció al carrer quan el lladre veu l’oportunita­t molt clara.

En el cas que ens ocupa, després d’una visita i una altra del sospitós a les botigues, la veu va anar corrent entre els comerciant­s, desconfiat­s i cansats de les amenaces de l’individu que, malgrat que en aparença no era perillós, amb la seva advertènci­a, mostrant el gran matxet i amb tot el que verbalitza­va era anguniós de totes maneres.

Fa un parell de setmanes, una fruitera del municipi va telefonar a la policia local després de la visita amenaçador­a de l’individu. L’interlocut­or a l’altre costat del telèfon la va animar a anar als Mossos d’Esquadra a denunciar el que havia passat i és el que va fer la dona. Després de la denúncia, els mossos de la unitat d’investigac­ió es van acostar a l’establimen­t a visionar i recollir les imatges del sospitós gravades per les càmeres de seguretat. Uns dies després, l’home va tornar altre cop al mateix local a cobrar els seus 20 euros. La responsabl­e de la fruiteria va alertar una altra vegada la policia municipal, que va enviar una patrulla que va detenir el sospitós als voltants.

El detingut va ser traslladat a les dependènci­es de la policia autonòmica, que va tramitar l’atestat i va iniciar una recerca de més víctimes entre comerciant­s de la ciutat, i va reunir en el moment de passar a disposició judicial, fins a set treballado­rs que el van reconèixer sense cap dubte.

En el moment de la detenció, l’individu portava a sobre 400 euros en metàl·lic. No en va saber determinar l’origen. Tampoc no va poder concretar al magistrat ni als investigad­ors on vivia i només va assegurar que pernoctava quan podia en un alberg. Tampoc no va saber dir a què es dedicava exactament. I tot i que no consta que cap dels comerciant­s amenaçats arribés finalment a pagar l’impost de protecció, els Mossos van compartir la identitat de l’arrestat amb la resta d’unitats d’investigac­ió de la província de Barcelona per comprovar que no hagués actuat de la mateixa manera en altres llocs.

I tot i que no té res a veure amb aquest últim detingut per extorsió, que va quedar finalment en llibertat sense fiança, un altre arrestat pels Mossos que va passar a disposició judicial aquest dilluns als jutjats de Cornellà va provocar un aldarull en què de matinada es van llançar pedres contra l’edifici dels jutjats. Així ho va denunciar el vigilant de seguretat privada de l’edifici, que va avisar la policia autonòmica dels danys ocasionats a la porta principal. ●

Una fruitera el va identifica­r en una segona visita amenaçador­a i va alertar la policia local

 ?? LV ?? Les càmeres de seguretat van gravar el jove, acusat d’extorsiona­r comerciant­s de barri
LV Les càmeres de seguretat van gravar el jove, acusat d’extorsiona­r comerciant­s de barri
 ?? LV ?? Una altra seqüència del sospitós
LV Una altra seqüència del sospitós

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain