La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El meu somni? Tenir pares”

Adrià Homs, viatger i mestre de primària a Santa Pau, documenta en un llibre els desitjos de 25 nens de diferents països, una fotografia de les desigualta­ts al món

-

L’Alí, de set anys, i el seu germà van perdre el pare a causa d’una malaltia. La seva mare no va poder fer-se càrrec dels nens, que van acabar sobrevivin­t al carrer, a la localitat de Kandé (Togo). “Quin és el teu somni?”, li va preguntar a l’Alí el viatger i mestre de primària en una escola de Santa Pau, Adrià Homs. El nen va respondre: “Tenir pares”, desig que contrasta amb els d’en Ties, d’Amsterdam, que anhela “caçar els millors pokémons”, o el d’en Kyliah, de Califòrnia, que quan faci 16 anys vol que li comprin “un cotxe molt gros”. Homs recull les aspiracion­s de 25 nens i nenes de països molt diversos al llibre Somiem?, que una vegada surti de la impremta farà arribar a totes les escoles de Catalunya.

Els somnis de nens de sis, set o deu anys reflecteix­en les condicions de vida als diferents racons del planeta. De Mali a Cambodja, Nepal, Mauritània, Colòmbia, Estats Units o Catalunya. Les respostes donades per l’Alí, en Ties, la Fatoumata, el Mahrbam o la Duna, de la Garrotxa, tracen el mapa de les desigualta­ts.

Homs, jove de 30 anys de la Vall de Bianya, ara és mestre de primària a l’escola Joan Maragall de Santa Pau. La covid el va obligar a acabar abans del previst la seva immersió africana. De fet, des que va sortir de la facultat ha compaginat les rutes pel món amb la docència i, des de llocs remots, s’havia connectat amb alumnes de dues escoles de la Garrotxa per mostrar-los realitats molt diferents de les seves.

“El 2019 vaig tornar a l’Àfrica, vaig començar per Sud-àfrica, després Swazilàndi­a, Lesotho, Namíbia, Botsuana, Zimbàbue, Gàmbia i, quan era a Zàmbia, a les cascades Victòria, va esclatar la pandèmia. A finals de març del 2020 aconseguia tornar a casa i al setembre ja començava una altra vegada a fer classes”, relata.

“La idea del llibre va sorgir el 2014, volia recollir els somnis dels nens i nenes, n’hi ha que només volen tenir pares, que el seu germanet neixi sa o poder comprar-se una pinta; aquí el desitjos són més materials. Vull que vegin altres realitats”, afegeix.

L’edició de 4.000 exemplars de Somiem? serà possible gràcies a una exitosa campanya de micromecen­atge, que abans de finalitzar ha aconseguit recaptar més dels 7.500 euros sol·licitats. El seu autor concreta que 2.600 es repartiran a totes les escoles públiques de Catalunya, com una eina pedagògica més per treballar els valors, i mil es donaran a Open Arms. Els beneficis que n’obtingui l’oenagé amb les vendes contribuir­an a alimentar la seva causa, els rescats de migrants a la Mediterràn­ia.

Homs ha selecciona­t 25 somnis, que van acompanyat­s d’il·lustracion­s, d’entre les desenes que ha anat recopilant. “Els més repetits –destaca– són ‘vull ser futbolista del Barça, vull ser el millor jugador de Fornite o vull un IPhone’ i, en el cas de les nenes, ‘desitjo un cavall o ser patinadora profession­al’”. Als antípodes hi ha la Fatoumata, de Mali, que seria feliç amb una pinta. ●

Homs distribuir­à 2.600 exemplars a les escoles públiques de Catalunya i en donarà mil a l’oenagé Open Arms

 ?? CEDIDA ADRIÀ HOMS ?? Adrià Homs parlant amb una nena en una escola de Mèxic
CEDIDA ADRIÀ HOMS Adrià Homs parlant amb una nena en una escola de Mèxic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain