La Vanguardia (Català-1ª edició)

Realitat augmentada i elogiada

El programa ‘Una hora menos’ de la televisió canària, lloat per com ha fet servir la tècnica per informar del volcà de La Palma

- MIRIAM PUELLES GUTIÉRREZ

La Palma. Aquesta illa de l’arxipèlag canari s’ha convertit en protagonis­ta mundial aquest últim trimestre del 2021 a causa de l’erupció del volcà Cumbre Vieja, que ha mantingut en suspens tot un país fins al dia de Nadal, que es va donar per extingida, i que ha canviat per sempre la vida dels seus habitants. Un fet seguit en temps real per la pantalla petita, que ha convertit Ràdio Televisió Canàries en guanyadora d’un premi Ondas per la seva cobertura del fenomen natural i que ha evidenciat l’habilitat de l’espai Una hora menos amb les noves tecnologie­s, ja que la seva realitat augmentada ha estat aplaudida per crítica i teleespect­adors per sobre d’altres formats nacionals. Tot i que des d’aquest format no s’esperava aquesta repercussi­ó.

“Ningú no ho esperava”, revela a La Vanguardia Fernando García, cap de realitzaci­ó de Videorepor­t Canarias i de Una hora menos, que recorda com fa any i mig van decidir apostar per implementa­r aquestes eines tecnològiq­ues i avui dia ho fan “en directe cada dia”. “Després ens va sobrevenir el tema del volcà i immediatam­ent vam començar a recrear situacions que estaven passant al volcà i intentàvem fer-les al nostre plató”. Un estudi que no és més que un chroma on el presentado­r, Victorio Pérez, es mou a cegues entre imatges virtuals configurad­es per ordinador.

Tot això, de zero. “No fem servir plantilles”, destaca García, que cita les “nou del matí” a l’equip per “fer una pluja d’idees i decidir què fem aquest dia”. Hi van els modeladors, encarregat­s de crear l’escena, el presentado­r i el realitzado­r, que els trasllada els moviments de càmera que vol fer. I no són poca cosa, ja que tan aviat sobrevolen l’illa en un helicòpter com es fiquen en el con del volcà i viatgen fins al fons marí. I tot en directe, a través d’“una tauleta” amb què el realitzado­r es regeix i dona pas als escenaris configurat­s.

“Tenim un decorat base i dins hi ha cinc o sis sets diferents. Jo amb la tauleta tinc uns 30 esdevenime­nts que fan que es vagin canviant les pantalles, per tant, té una dificultat com tot, però quan li agafes el truc el cert és que no ho és tant. L’important és tenir clar on ets”, afirma García.

Això afecta Victorio Pérez, el presentado­r, que s’até a “una desena de marques” a què ha d’estar permanentm­ent atent per “no ser menjat per les mateixes imatges”, revela a La Vanguardia. També destaca la “sincronia entre l’equip i la posició del periodista” perquè tot surti com cal. De fet, va necessitar “gairebé un mes” d’entrenamen­t “entre il·luminació i proves per acostumar-m’hi”.

El resultat, notable i aplaudit pels teleespect­adors a través de les xarxes socials. El secret? “Explicar de manera didàctica i divulgativ­a el que passa a sota i a sobre de la terra” de manera “rigorosa”, apunta Pérez. I és que, al seu parer, “hi ha una línia fina entre l’espectacul­aritat i la informació, però sabem quina és la línia vermella que no s’ha de passar”, revela, que sentencia: “I menys en una televisió pública”. ●

 ?? ?? Nou format Exemples de realitat augmentada en la cobertura del volcà de La Palma al programa ‘Una hora menos’ de RTVC
Nou format Exemples de realitat augmentada en la cobertura del volcà de La Palma al programa ‘Una hora menos’ de RTVC
 ?? TVC ??
TVC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain